Mülteci işçi sömürüsü!

8539evrenselSuriye’deki savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen mülteciler birçok sorunla karşı karşıya. Düşük ücret, sigortasız ve güvencesiz çalışma koşulları yetmezmiş gibi bir de çalışmalarına karşılık hak ettikleri ücretleri de ödenmiyor.

 

Suriye’de yaşanan savaştan kaçıp İstanbul’da hayatlarını devam ettirmeye çalışan mülteci işçilerin bu durumu patronlar tarafından istismar ediliyor. Düşük ücret, sigortasız ve güvencesiz çalışma koşulları yetmezmiş gibi bir de çalışmalarına karşılık hak ettikleri ücretleri de ödenmiyor.

Esenyurt Evren Sanayi Sitesi’nde Atman Ayakkabı Atölyesi de bu mağduriyetin yaşandığı işyerlerinden. İşçilerin söylediğine göre atölyede başta Bangladeş, Suriye ve Gürcistan olmak üzere mülteci işçiler çalıştırılıyor. Mülteci işçilerin yaklaşık 3 aydır ücretleri verilmiyor. Ücretini isteyenlere ise kapı gösteriliyor. Ücretini isteyen işçilerden biri “Sürekli bugün git yarın gel diyorlar, en son yılbaşında ödeme yapacaklarını söylemişlerdi ancak 100 lira verip gönderdiler. Bir evde 4 aile kalıyoruz, bazen yiyecek ekmek bulamıyoruz. Çaresiz kalmış durumdayız, insan yerine konulmak istiyoruz” diye konuştu. İşçiler atölyenin taşındığı Bayrampaşa’da da birçok işçinin ücretini ödemediğini aktardılar. 

ÇOCUK İŞÇİLİK VAR
İşyerinde sigortalı çalışan işçilerin sayısı ise bir elin parmağını geçmiyor. Servis verilmediği için işçiler her gün kilometrelerce yolu yürümek zorunda kalıyor. Günlük 12 saat çalıştıklarını belirten işçiler 3 kişiye bir ekmek verildiğini, yemeklerin yenilmeyecek kadar kötü olduğunu anlatıyorlar. 
Ayakkabı üretimi yapılan atölyede, çocuk işçilerin sayısı da oldukça fazla. İddialara göre çocuk işçiler çalışırken küfür ve hakaretlere maruz kalıyor. Yetişkinlerin yaptığı işleri yapan çocuk işçilere daha az ücret veriliyor.

ZULÜM TÜRKİYE’DE DEVAM EDİYOR!
İşçilerin oturduğu yerler ise kömürlüğü anımsatıyor. Savaştan kaçıp gelenlerin sayısı artıkça bu tür yerlerin değerlendiğini belirten bir işçi, “400 lira kira veriyorum, 3 haftadır ev sahibi kirayı ödemediğim için evden atmakla tehdit ediyor” dedi. 11 yaşında bir kız çocuğunun olduğunu belirten Muhammed Hamo, şunları dile getirdi: “Suriye’den geldik kızımın yanında bomba patladı, şu anda konuşamıyor, eşimin ise saçları ve kaşları kimyasaldan dolayı dökülmüş durumda. Yanımızda arkadaşlarımız, komşularımız öldü, orada zulüm yaşadık, ancak zulmü burada yaşamaya devam ediyoruz.” Çocuklarının çalışmasını istemediklerini dile getiren bir başka işçi ise buna mecbur bırakıldıklarını anlattı. Yardım istemek için polis ve kaymakamlığa gittiklerini belirten Suriyeli mülteciler, yetkililerin defolun gidin cevabının verildiğini, söz verilen battaniye ve gıda yardımını da alamadıklarını ifade ettiler. “İnsan yerine konulmuyoruz, bizi buraya getirdiler mağdur edildik. Çocuklarımız okula gidemiyor, hastalanıyoruz muayene edilmiyoruz” diyen mülteci işçiler yetkililere seslendiler.

Kaynak: Evrensel

Eren ERGİNE
İstanbul

Read Previous

Mülteci çocuklara psikososyal destek gerekli

Read Next

Mülteci kadın ve 3 çocuğu için AYM’nin vermediği tedbir kararını AİHM verdi