57 mültecinin İstanbul Arnavutköy’de bir bodrumda insanlık dışı muameleye maruz kalmasına ilişkin EMEP ve HDP’den tepki geldi

57 mültecinin İstanbul Arnavutköy’de bir bodrumda insanlık dışı muameleye maruz kalmasına ilişkin konuşan EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros ve HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Üyesi Gülsüm Ağaoğlu, yaşananların sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu belirtti.

Ülkelerindeki savaştan kaçan ve daha iyi bir yaşam için ölümü göze alıp Avrupa’ya umut yolculuğuna çıkan Pakistan ve Afganistanlı 96 mültecinin İstanbul’da yaşadıkları bodrum kabusu önceki gün ortaya çıktı. Bodrum katından yansıyan görüntülerde 57 Pakistanlı mültecinin İstanbul Arnavutköy’de bir bodrumda ellerinden ve ayaklarından zincirlenmiş olarak tutulduğu görülüyor.

Konuya ilişkin gazetemize konuşan Emek Partisi (EMEP) İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, “Bu haber megakent diye sunulan İstanbul’da mültecilerin yaşadığı vahşetin resmidir” dedi. “Basına yansıyan görüntüler sadece buzdağının görünen yüzüdür” diyen Barbaros, “EMEP olarak soruyoruz, insan tacirleri, suç şebekeleri bu cesareti nereden alıyor? İstanbul’da daha kaç bodrumda insanlar bu halde tutuluyor? Savaştan kaçıp türkiye’ye sığınmış insanlara hala statü tanımamak, AB ile imzalanan geri kabul anlaşması ile Türkiye’yi mülteciler için açık cezaevi haline getirmek ve yüz binlerce mülteciyi kölelik koşullarında güvencesiz çalıştırmak; bu kara tablonun oluşmasındaki başlıca politikalardır” ifadelerini kullandı.

‘HERKESİ MÜLTECİLERLE DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ’

Hükümetin mültecilere statü ve vatandaşlık hakkı tanıması, sosyla güvence sağlanması ve sınırlara konan bariyerlerin kaldırılması gerektiğini söyleyen Barbaros, “Yoksa sadece güvenlikçi politikalarla insan tacirlerinin önüne geçilemez. Ayrıca olayda bir tanığın söylediği açlık ve şiddet neticesinde bodurmda mülteci ölümleri olduğuna dair vahim iddialar da derhal Valilik tarafından açıklığa kavuştutulmalı ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Herkesi mültecilerle dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.

HDP: YAŞANANLARDAN AKP HÜKÜMETİ SORUMLU

Konuyla ilgili bir açıklama da HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Üyesi Gülsüm Ağaoğlu’dan geldi. Göç ve mülteci meselesinin giderek kronikleştiği ve bunun üzerinden oluşan milyarlarca dolarlık kara para trafiğinin çok daha büyük insanlık dramlarına gebe olduğuna dikkat çeken Ağaoğlu, “Özellikle insan kaçakçılığı şebekeleri büyük paralar karşılığında insanları Avrupa’ya ulaştırma vaadiyle kandırarak tuzağa düşürmektedirler. On binlerce insanın yaşadığı mağduriyet insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamındadır” dedi. AKP iktidarının uluslararası suç şebekeleriyle gerçek anlamda mücadele etmediğinin aşikar olduğunu ifade eden Ağaoğlu, kadın, çocuk demeden on binlerce insanın ölümünden AKP iktidarının sorumlu olduğunu söyledi. İnsanların suç örgütlerinin tuzaklarına düşmeleri sonucu büyük bir trajedinin yaşandığını, iktidarın bu vakalar başka bir ülkede yaşanıyormuşçasına duyarsızlık sergilediğini vurgulayan Ağaoğlu, “Bu yaşananların göz ardı edilmesi ve hatta perdelenmeye çalışılması insanlık suçuna ortaklıktan başka bir anlama gelmemektedir” dedi. Ağaoğlu, hükümeti ve mültecilerle ilgili tüm uluslararası kuruluşları bu suç şebekelerini açığa çıkarmak ve yeni insanlık dışı trajedileri engellemek adına harekete geçmeye çağırdı. (İstanbul/EVRENSEL)

Read Previous

Sınırı annesinin sırtında geçen çocuk ayaza yenildi

Read Next

12.8 milyon Suriyeli yardım bekliyor