Geri Gönderme Merkezinde Zorla Sınıra Götürülüyoruz Çığlığı

İdlib’de TSK’ya yapılan saldırı sonrasında Türkiye’nin sınır geçişlerini engellememe kararı alması çok sayıda sığınmacı ve göçmenin sınır kapılarında toplanmasına sebep oldu. Yetkililer tarafından kimsenin sınıra zorla getirilmediği, kamuya ait araçlarla taşınmadığı iddia edilse de sığınmacıların beyanları aksini işaret ediyor.

Foto: İbrahim Or

29 Şubat gecesi Ankara Akyurt Geri Gönderme Merkezinde (GGM) tutulan bir sığınmacı avukatına ulaşarak zorla sınıra götürülmeye çalışıldığını ve yardım istediğini belirtti. Akyurt GGM’de tutulan sığınmacı, avukatı İbrahim Or’a telefonla ulaşarak merkezdeki herkesin zorla otobüslere bindirilerek Yunanistan sınırına bırakılmak istendiğini söyledi. Konuyla ilgili bilgi veren Or, müvekkilinin akşam saatlerinde kendisini aradığını korku ve telaş içerisinde “abi beni Yunanistan sınırına bırakıyorlar” dediğini ve sınıra götürülmesine engel olması için yardım talep ettiğini belirtti.

Müvekkilinin sığınma başvurusuyla ilgili İdare Mahkemesinde sürecin devam ettiğini belirten Or, dava sürecinin devam etmesi nedeniyle müvekkilinin sınır dışı edilemeyeceğini fakat merkez yetkililerinin bunu dikkate almadığı ve müvekkiline “sınıra gideceksin” dediğini ifade etti.

Müvekkiliyle ilgili durumu öğrenmek ve sınıra götürülmesine engel olmak için Akyurt Geri Gönderme Merkezine giden Or, yetkililerle görüşemediğini ve müvekkiliyle ilgili bilgi alamadığını, merkez bahçesinde birçok otobüsün insanları sınıra taşımak için bekletildiğini söyledi.

İnsanların zorla sınıra taşınmasının insanlık suçu olduğunu belirten Or, insanların Yunanistan sınırını geçemediklerini ve sınırda perişan olduklarını bu durumla ilgili Ankara Barosuna da çağrıda bulunduğunu söyledi.

Bireysel çabası sonucu müvekkilinin sınıra götürülmesine engel olduğunu ifade eden Or, içlerinde çocuk ve kadınların da olduğu yüzlerce kişinin istemleri dışında sınıra götürüldüğünü belirtti.

multeci.net Haber Merkezi / Sığınma Hakkı için Habercilik

Read Previous

Gergerlioğlu: Asıl Sıkıntıyı Türkiye’de görüyorum

Read Next

Pazarkule Raporları