Geç gelen bahar: Van’dan Kanada’ya Baharın 15 yıllık mültecilik hayatı


‘Geç gelen bahar’, mülteci kadın Bahar Osman’ın yaşam mücadelesini konu alıyor. Belgesel Bahar Osman’ın güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinden başlayan, Kanada’ya uzanan uzun ve yaşanmışlıklarla dolu mücadeleci hayat hikayesini anlatıyor.

Çocuk yaşta evlendirilen Bahar’ın çok geçmeden peşmerge olan kocası dönemin Saddam rejimi tarafından idam edilir. Kocasının idamından sonra çeşitli sorunlar yaşayan Bahar Osman, bir grup mülteci ile birlikte Irak sınırını geçerek Türkiye sınırına gelir. Bazı bölgelerde kaçak kaldıktan sonra Vana gelen Osman’ın Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komisyonu (BMMYK) tarafından sığınmacı başvurusu kabul edilir. Van’da mesleği olan kuaför işinde çalışarak hayatını sürdüren Bahar Osman’ın amacı Avrupa’ya gitmektir. Ne var ki Bahar Osman BMMYK tarafından kabul edilen diğer mülteciler kadar şanslı değildir. Bahar Osman BMMYK sistemine kayıtlı olupta 15 yıl boyunca Türkiye’de kalan tek mülteci kadın olmuştur.

Van’da yaşadığı süre içerisinde ikinci evliliğini yapan Bahar Osman’ın ikiz çocukları olur. Fakat evlendiği erkeğin başka biriyle evli olduğunu, kandırıldığını öğrenince ayrılır. Tüm bunların ardından iki çocuğuyla sıkıntılı zamanlar geçiren Osman, toplumsal ön yargılara ve baskılara karşı mücadele eder. Bahar Osman sonunda Kanada’ya gider.

BELGESELİN HİKAYESİ

Belgeselin Yapımcısı Hayrettin Alan, belgeselin hikayesini şöyle anlatıyor: “Belgeselin oluşumunda İnsan Hakları Aktivisti Senar Ataman’ın önerisinden yola çıkarak Sinema Yönetmeni Fuat Demirhan ve yine sinemayla uğraşan Azad Türk ile bir araya geldik ve dört arkadaş olarak belgeseli kolektif bir çalışmayla yapmaya karar verdik. Çekim aşamasından kurgusuna kadar belgeselin her şeyini ortaklaşarak yaptık. Belgesel’i çekmeye karar verdiğimizde Bahar Osman’ın gitmesine 3 ay vardı. Ancak Kanada konsolosluğunun çağrısı üzerine gidişi erkene alındığı için ancak üç gün içinde çekim yapabildik. Üç günlük süre içerisinde, teknik olarak kısıtlı olan imkanlarımızla hikayesinden yaşam alanlarına kadar kaydedebildiğimiz kadar görüntü alabildik. Üç gün boyunca çekim yaptığımız görüntülerin kurgusu yaklaşık bir ay sürdü. 2015 ekim ayının sonunda, çokça hikaye barındıran uzun diyalogların kurgusunun ardından 28 dakikalık bir belgesel düzenledik.”

KADIN MÜCADELESİNE DUYARLILIK

Belgeseli yapma amaçlarının yaşanmış hak ihlalinin kamuoyu tarafından bilinmesini istediklerini dile getiren Alan, “Özellikle coğrafyamızda kadın olmanın ve bununla birlikte mülteci olmanın koşullarının bilinmesi gerekiyor. Bahar’ın hikayesi dünyada milyonlarca kadının hikayesidir. Zorunlu göç, yaşam mücadelesi, baskılar, tacizler vs. dünyada ve özellikle coğrafyamızda içerisinde olduğumuz süreç açısından en çok mağdur olanların başında kadınlar geliyor. Bu yüzden bu belgeselle amacımız; Bahar Osman şahsında mültecilerin ve tek başına yaşayan kadınların sorunlarında mücadelesinde duyarlılık geliştirmektir” şeklinde konuştu.
Belgeseli teknik şartları uygun bütün festivallere göndermeye çalıştıkları bilgisini de veren Alan, “Bunun dışında kendi imkanlarımızla kitlelerle birlikte özel gösterimler yapıyoruz ve bu ısrarımızı sürdürerek daha çok kitlelere ulaştırmayı amaçlıyoruz. Festival yarışmalarından sonra da duyarlı televizyon kanallarında yayımlamak isteriz” dedi. (VanEVRENSEL)

EVRENSEL

Read Previous

Multeci.net’in hikayesi

Read Next

OBJEKTİF