Afgan mülteciler 53 gün süren eylemlerine ara verdi

0ozelhaberTürkiye’ye sığınan ve yıllarca BMMYK’nın sığınma başvurularıyla ilgili süreci tamamlamasını bekleyen Afgan mülteciler, sığınmacılar, BMMYK’nın dosyalarıyla ilgili işlemleri askıya alması ve üçüncü ülkeye yerleştirilmeleri durdurması üzerine, 53 günden beri BMMYK Ankara Ofisi önünde eylemdeydi.

 

53 gün süren eylem boyunca sorunlarının çözümü için birçok girişimde bulunan Afgan mülteciler, 04.06.2014 tarihinde yazılı bir açıklama yaparak eylemlerine ara verdiklerini duyurdu.

“Ölümle mücadele ediyoruz”

Afgan mülteciler yaptıkları açıklamada, ülkesinden ayrılmanın güvenli bir liman anlamına gelmediğini, sığınma ararken insan kaçakçılarının eline düşerek, denizde, karada süren zorlu yolculukta ve uzun sığınma süresinin belirsizliğinde, ölümle mücadele ettiklerini, intihara başvurduklarını belirtti.

“BMMYK’ya sığındık, BMMYK bizi korumuyor, ayrımcılık yapıyor”

Doğru bir yol seçerek haklarını korumak amacıyla oluşturulan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) himayesine sığındıklarını ifade eden Afgan sığınmacılar, BMMYK’nın kendilerine koruma sağlamadığını belirtti. 26 bin kişiyle Türkiye’deki en büyük sığınmacı gruplarından birini oluşturdukları belirtilen açıklamada, BMMYK’nın ayrımcılık yaptığı, başka milletlerden mülteciler için 3 yıl olan sığınma süresinin Afgan mülteciler için 6 yıl olduğu ve Afganistan gibi güvensiz bir ülkenin olmadığı ifade edildi.

Afgan mülteciler taleplerini 5 başlıkta özetledi

 Afgan mülteciler, taleplerini 5 madde halinde şöyle sıraladı:

  1. Yeni gelen Afganistanlı sığmacılar, hiç bir ayrımcılık ve ayrım olmadan başka milletler gibi  BMMYK’ya kayıt edilmelidir.
  2. Daha önce BMMYK’ya kayıt edilen ya da askıya alınmış olan Afganistanlı sığmacıların dosyaları başka milletlerden olan mülteciler gibi incelensin.
  3. Afganistanlı sığmacıların dosyaları, başka milletlerden olan mültecilerin dosyaları gibi incelenip kabul edildikten sonra mutlak bir belirsizlikten kurtulması için daha güvenli üçüncü bir ülkeye gönderilsin.
  4. Türkiye içinde, dosyaları incelenirken yaşam koşulları kolaylaşsın.
  5. Uzun süren sığmacılık dönemi sürecinde, sorunlarını çözebilmeleri, ailesinin yaşam ihtiyaçlarını ve çocuklarının eğitim masraflarını karşılayabilmeleri için sığmacılara çalışma izni alınsın. Yada BMMYK, bir sığmacının tüm yaşam ihtiyaçlarını örneğin yemek, ev kirası, çocukların eğitim masrafları, sağlık giderleri vs. harcamalarını kendisi üstlensin.

 Afgan mültecilerin yaptığı açıklamanın tam metni:

Türkiye-Ankara, Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği Önünde Oturma Eylemi Yapan Afganistanlı Mültecilerin Önergesi

Declaration of Afghan asylum seekers protesting against United Nations High Commissioner for Refugees in Ankara – Turkey

 

Read Previous

Mülteci Hakları Koordinasyonundan Afgan mülteciler için Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne açık mektup

Read Next

Türkiye’deki Afgan mülteciler