HRW: Türkiye Mültecileri Hukuksuzca Gönderdi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch – HRW) 2019 yılına ait değerlendirmelerin yer aldığı 2020 Dünya Raporu’nu yayınladı. Rapor Türkiye hakkında da geniş kapsamlı bir değerlendirme içeriyor.Türkiye’de son dört yıldır hukukun üstünlüğü ve demokrasi alanlarında ciddi bir erozyon yaşandığı vurgulandığı raporda Türkiye’deki mültecilerin durumu da ele alınıyor.

Türkiye’nin dünyada en büyük sığınmacı nüfusuna ev sahipliği yaptığına dikkat çekilen raporda, Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacı sayısını 3 milyon 700 bin olarak verildi. Türkiye’de Afganistan, Irak ve diğer ülkelerden de çok sayıda sığınmacı bulunduğu kaydedildi.

‘Geri Göndermede Şiddet ve Tehdit Etme Yöntemleri Kullanıldı’

İstanbul Valiliği’nin Temmuz ayında İstanbul’da kayıtlı olmayan Suriyeli ve diğer mültecilerin, başka illere gönderileceği yönündeki açıklamalarının hatırlatıldığı raporda  “Türkiyeli yetkililer İstanbul’daki ve başka illerdeki bazı Suriyelileri, bazı vakalarda şiddet, sözle tehdit etme ve süresiz alıkoyma ile tehdit etme gibi yöntemler kullanıp, gönüllü geri dönüş formlarını imzalamaya zorlayarak, hukuksuz olarak sınır dışı ettiler. Türkiye’nin Suriye sınırı, kapalı kalmayı sürdürüyor” denildi.

‘Türkiye Mülteci Politikasını Tersine Çevirdi’

Genel Direktör Kenneth Roth, rapor için kaleme aldığı sunuş yazısında “Türkiye, 2019 yılında bu konudaki politikasını tersine çevirdi ve yaptığı sınır dışı uygulamaları ve siyasi açıklamalarla, Suriyeli mültecilerin, Ekim ayında düzenlenen askeri harekatın ardından Türk güçleri ve onların uzantıları tarafından işgal edilen Suriye’nin  kuzeyindeki bölgelere yerleştirilmeleri gerektiği yönünde, artan sayıda mesajlar verdi” ifadelerine yer verdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü bu yıl 30.’su yayınlanan 652 sayfalık 2020 Dünya Raporunda, 100’e yakın ülkedeki insan hakları uygulamalarını gözden geçiriyor.

Read Previous

Mülteciler İçin ‘İltica Hakkı ve Statü’ Çağrısı!

Read Next

Medya Radar 6: Siyasiler Mültecileri Hedef Haline Getirdi