Türkiye’ye mülteci ölümü tepkisi

Birleşmiş Milletler’e bağlı Mülteciler Yüksek Komiserliği, Türk polisini dört mültecinin ölümününe sebebiyet vermekle suçladı.

Kuruluş dört mültecinin ölümüne yol açan olayın, 23 Nisan Çarşamba günü Habur sınır kapısı yakınlarında yaşandığını bildiriyor.

Kuruluşun Cenevre merkezinden yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de yasadışı olarak bulunan 60 kişi sınırdışı edilmek üzere Silopi’ye götürüldü; ancak Irak bunlardan 18’inin geçişine, kendi vatandaşı olmadığı gerekçesiyle izin vermedi.

Mülteciler Yüksek Komiserliği, 18 kişinin sınırı oluşturan Dicle Nehri’ne götürüldüğünü ve nehri yüzerek geçmeye zorlananlardan dördünün bu sırada süratli akan nehre kapılarak boğulduğu kaydediliyor.

Bu kişilerden birinin BM’nin mülteci statüsü tanıdığı bir İranlı oldugu diğer üçünün ise İranlı veya Suriyeli olduğunun sanıldığı kaydediliyor

Konu hakkında henüz Türk makamlarından bir açıklama yapılmadı.

Kuruluş, mültecilerin bu şekilde sınırdışı edilmesinin teessüfle karşılandığını bildirdi.

Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), sağ olarak karaya çıkan diğer mültecilerle, BM’nin Erbil’deki ofisi vasıtasıyla temas halinde olunduğunu ve bu kişilerin ağır bir travma geçirdiği kaydedildi.

BM açıklamasında, Türk hükümetine daha önce yasadışı yollardan Yunanistan’a geçmeye çalışırken yakalanan gruptaki beş İranlının sınırdışı edilmemesi için başvuruda bulunduğu, ancak buna rağmen bu kişilerin 23 saatlik bir otobüs yolculuğuyla sınırdışı edlimek üzere Silopi’ye nakledildiği belirtiliyor.

UNHCR, mültecilerin zorla sınırdışı edilmesi konusunda Türkiye’den açıklama istendiğini kaydediyor.

Türkiye, Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair 1951 Cenevre Sözleşmesi’nde, mültecilik tanımını “Avrupa’da meydana gelen olaylar”la sınırlandırdığından diğer ülkelerin vatandaşlarını mülteci kabul etmiyor.

KAYNAK: http://www.bbc.co.uk/turkish/europe/story/2008/04/080425_unhcr.shtml

Read Previous

Kadın mülteciden “bizi görün” mektubu

Read Next

Hayalet Habur’da ortaya çıktı