İran sınırında 7’si çocuk 8 kişi donarak öldü

1vdihaVan’ın Çaldıran ilçesinin İran sınırında, Türkiye’ye giriş yapmaya çalışan mülteci grubunun içerisinde bulunan 7 çocuk ve 1 kadın donarak hayatını kaybetti.

Çok sayıda mültecinin durumunun halen ağır olduğu öğrenilirken, mültecilerden biri, kendilerini sınıra getiren kuryeler tarafından ölüme terk edildiklerini söyledi. 


Çatışma ve yoksullukla boğuşan Asya ülkelerinden Avrupa’ya geçmek umuduyla insan tacirleri aracılığıyla yola çıkan çok sayıda mülteci, sınırları geçerken ya askerlerin açtıkları ateş, ya mayınlara basmaları sonucu ya da donarak yaşamlarını yitiriyor. Sınır ölümlerinin had safhada olduğu İran-Van sınırından dün akşam saatlerinde Çaldıran tarafına geçmeye çalışan Afgan uyruklu 40’a yakın mülteciden 6’sı çocuk 1’i kadın 7kişi, Hangedik Mahallesi mevkisinde soğuktan donarak can verdi. Havanın eksi derecelerde olduğu ve dün gece dolu yağışının yaşandığı sınırda, ince giysileri ile sınırı geçmeye çalışan mültecileri ilk önce sınırdaki askerler fark etti. Askeri araçlarla Çaldıran Devlet Hastanesi’ne getirilen cenazeler morga kaldırılırken, ilk müdahalenin ardından durumu ağır olan 5 çocuk, Van YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’ne sevk edildi. Yaralı çocuklardan birinin Van’a sevk edildiği esnada yolda hayatını kaybetmesi ile ölenlerin sayısı 8’e yükseldi. 

Durumu ağır olan 4 çocuk ise Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’ne yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. Tıp merkezinde tedavileri süren yaşları 1 ile 6 arasında değişen çocukların şuurlarının kapalı olduğu ve hayati tehlikelerinin bulunduğu öğrenildi. 

Durumu iyi olan mülteciler ise, Çaldıran Jandarma Komutanlığı’na götürüldü. İlçedeki hastanede otopsisi yapılan cenazeler morgda tutuluyor. Hastane morgu önünde bekleyen mültecilerden biri, kendilerini İran’dan Türkiye’ye Farsça bilen 3 kişinin getirdiğini ve sınıra bıraktıktan sonra bir aracın gelerek kendilerini alacağını söylediğini aktardı. 3 kuryenin de daha sonra bir araca binerek kaçtığı belirtildi. 

Olay ile ilgili soruşturma başlatıldı.

Kaynak: DİHA 


1vdiha








01vndiha

Read Previous

New Library Opening This Week

Read Next

Akdeniz Mağripli çocukların mezarlığı…