İnsan Hakları Araştırmaları Derneği (İHAD) Ekim ayına ait İltica ve Sığınma Hakkı İzleme Raporunu açıkladı. Rapor verilerine göre Ekim ayında sınır ihlali nedeniyle 3590 kişi gözaltına alındı. Raporda 7 kişinin ölü bulunduğu ve 277 kişinin sınır dışı edildiği belirtiliyor. Raporun tam metni için tıklayınız.
İLTİCA VE SIĞINMA HAKKI AYLIK İZLEME
Ekim 2009
Sınır geçişlerinde yakalanan ve gözaltına alınan mülteci, sığınmacı ve göçmenler:
- Yasadışı sınır ihlali nedeniyle gözaltına alınan toplam Mülteci, Sığınmacı ve Göçmen sayısı: 3590 kişi [1]
- Yakalanan Mülteci, Sığınmacı ve Göçmenlerin teslim edildikleri resmi makamlar:
Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları, Emniyet Müdürlükleri/Pasaport Şubesi/Yabancılar Şubesi
- Mülteci, Sığınmacı ve Göçmenlerin yakalandıkları bölgeler:
Adana, Ağrı, Aksaray, Antalya, Ardahan Artvin, Aydın, Balıkesir, Bitlis, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hakkâri, Hatay, Iğdır, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kilis, Malatya, Muğla, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Yalova, Van
- Uyruklarına göre yakalanan/gözaltına alınan Mülteci, Sığınmacı ve Göçmenler:
Afganistan, Azerbaycan, Bangladeş, Burkina Faso, Burma, Çin, Eritre, Filistin, Filipinler, Gürcistan, Hindistan, Irak, İran, Moğolistan, Moritanya, Myanmar, Nijerya, Pakistan, Ruanda, Somali, Srilanka, Sudan, Suriye, Tunus, Türkmenistan, Ürdün, Yunanistan.
- Sınır dışı edilen Mülteci, Sığınmacı ve Göçmenler: 277 kişi [2]
- Hayatını kaybetmiş olarak bulunan Mülteci, Sığınmacı ve Göçmenler: 7 kişi [3]
Basın Açıklamaları
Mülteci ve Sığınmacıların hakları için savunuculuk yapan sivil toplum örgütleri tarafından 20 Ekim 2009 tarihinde Ankara’da ikamet harçları ile ilgili ortak basın açıklaması yapıldı.
Açıklamada, Türkiye’ye sığınan mülteci veya sığınmacının Harçlar Kanunu’na göre kendisine verilen geçici ikamet karşılığı altı ayda bir 306 TL ikamet harcı ödemek zorunda olduğu ve 135 TL defter bedeli ile birlikte iki çocuklu bir mülteci ailenin ödemesi gereken harç bedelinin 3.000 TL’yi bulduğu belirtildi.
Bu bedelin, en temel insani ihtiyaçlarını karşılamaktan yoksun olan ve zaten çalışma yasağı bulunan mülteciler tarafından ödenmesinin imkansız olduğunun dile getirildiği açıklamada ikamet harçlarının kaldırılması talep edildi. http://www.ihad.org.tr/aciklama-multeci271009.php
Uluslar arası Af Örgütü, BM denetiminde bulunan Irak’taki Mahmur kampında bulunan mültecilerin gönüllü olarak geri dönüşlerinin sağlanması için ihtiyaç duyulan güvenli koşulların oluşturulmasını isteyen bir açıklama yaptı.
Açıklamada, Türkiye’nin de taraf olduğu uluslar arası sözleşmelere göre herkesin ayrıldığı ülkesine kendi isteği ile dönme hakkının güvence altına alındığı ve geri dönüşlerin tamamen gönüllü ve özgür bir biçimde gerçekleşmesi gerektiği vurgulandı. http://www.amnesty.org.tr/ai/node/1092
Toplantı
19 Ekim 2009 tarihinde BMMYK ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleşen STK Koordinasyon Toplantısında son gelişmeler değerlendirildi. Toplantıda, Türkiye’den iki Mültecinin başvurusu üzerine açıklanan AİHM kararı, hazırlık aşamasındaki iltica yasa tasarısı, refakatsiz yabancı çocukların durumu, Mülteci Konseyi oluşum çalışmaları ve STK’ların faaliyetleri ele alındı.
Elde edilen rakamlar, emniyet birimleri tarafından ulusal basın yayın organlarına verilen bilgiler çerçevesinde yayınlanan günlük haberlerden derlenmiştir. Genelkurmay Başkanlığı’nın Eylül 2009 verilerine göre ise yasadışı sınır ihlalinde bulundukları gerekçesiyle yakalanan ve haklarında yasal işlem başlatılan mülteci, sığınmacı ve göçmen sayısı 2997’dir. http://www.tsk.mil.tr/HABERLER_ve_OLAYLAR/4_Yasadisi_Sinir_Gecisleri/yasadisi_sinir_gecisleri_2009.htm
[2] Elde edilen rakamlar, ulusal basın yayın organlarına yansıyan günlük haberlerden derlenmiştir. Sınır dışı edilen yabancı uyruklu kişiler arasında sığınma başvurusunda bulunan ve prosedüre dâhil olan kişiler bulunabildiği gibi bu sayının önemli bir bölümünü göçmenlerin oluşturduğu tahmin edilmektedir. Resmi makamlar sınır dışı edilen yabancıların statüleri hakkında genel olarak düzenli bir bilgilendirme yapmamaktadır.
[3] Aydın’ın Didim İlçesi’nde, 27 Eylül’de battığı belirlenen bir teknedeki kayıp 4 yabancı uyruklu kişinin cesedi bulundu. Cesetler, incelemelerin ardından otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırıldı. (3 Ekim 2009, Hürriyet Gazetesi)
Aydın’ın Didim İlçesi Taşburun Mevkii açıklarında, mülteci ve göçmenler taşıyan bir bot battı. İlk belirlemelere göre, botta bulunanlardan 3 kişi boğularak yaşamını yitirdi. Ölenlerden birinin çocuk olduğunu bildiren Didim Kaymakamı Ali Katırcı bottakilere Yunan Sahil Güvenliği tarafından ateş açıldığına yönelik iddialar konusunda bilgi sahibi olmadığını, bölgeye çok sayıda ambulansın sevk edildiğini söyledi. (23 Ekim 2009, Milliyet Gazetesi)
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.