Af Örgütü: Türk polisi insan ticareti yapıyor

uao20h09Son yıllarda uyuşturucu, silah ve kara paranın yanısıra kadın ticaretinde de Türkiye hem merkez hem de transit ülkelerin başında geliyor. Avrupa Polisi (Europol)’e göre Avrupa’daki kadın ticaretinin önemli bir bölümü Türklerin elinde bulunuyor. Af Örgütü ise insan ticaretinin önemli kısmı Türk polisinin elinde.

Türkiye son dönemde transit ülke olma özelliğinden çok son yıllarda merkez ülke haline geldi. Kadın ticareti özellikle Dubai, İtalya ve İspanya’ya kayarken, mafya gruplarının kadın ticaretinden milyarlarca dolar para kazanıyorlar.

Türkiye’deki kadın ticaretinin seyri devalüasyonun uygulandığı 1994’te seyir değiştirdi. O tarihe kadar kendi ülkelerindeki suç örgütleri tarafından Türkiye’ye getirilen kadınlar patronlarına borçlarını ödedikten sonra yüzde ellilere varan oranlarda anlaşmalarla çalışıyor ve para kazanıyorlardı. Ekonomik kriz döneminde ise zorla çalıştırıldılar, pasaportlarına el konuldu ve ülkelerine dönüşleri engellendi. Çalışmamakta direnenler ise öldürüldü.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM)’nün verilerine göre Azerbaycan, Gürcistan, Moldovya, Romanya, Rusya ve Ukrayna’dan her yıl toplam 1.5 milyon kişi Türkiye’ye giriş yapıyor. Verilere göre bunlardan yüzde 90’ını fuhuş ve cinsel yolla bulaşan hastalık iddiasıyla sınırdışı ediliyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün raporlarına göre kimi polisler suç örgütleri ve kadınlardan rüşvet alıyor. Af Örgütü, bazı polislerin bizzat kadın ticareti yapan örgütlerle ortak çalıştığına dikkat çekiyor.

Kadının İnsan Hakları Vakfı tarafından geçtiğimiz yıllarda hazırlanan “Nataşa Vakası: Türkiye’deki Doğu Avrupa ve Eski Sovyetler Birliği’nden Gelen Göçmen Seks İşçileri” başlıklı çalışmada, kadınların “illegal”likleri nedeniyle daha fazla mağdur oldukları, bu durumun bazı emniyet görevlilerince suiistimal edildiği ve kadınların rüşvet vermeye zorlandıkları kaydediliyor.

Kadın ticaretinden en kötü koridor Balkan yolu

ABD İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre eski Sovyetler Birliği ülkelerinden sadece 1997 yılında 100 binin üzerinde kadın kaçırıldı.

Kadın ticaretinde en kötü ünlü koridor Balkan yolu. Sırbistan, Hırvatistan, Arnavutluk, Makedonya, Bosna, Karadağ ve Kosova ile örülen bu yolda siyasi çatışmalarda bile ticaret amacıyla bir uzlaşmaya varılabiliyor.

Bosna’da, 260’tan fazla barda 5 bini aşkın Doğu Avrupalı kadın seks işçiliği yapıyordu. Bu kadınlarla birlikte olanlar arasında Barış Gücü askerleri ile BM polisi de yer alıyordu.

Yine İsrail, suç örgütlerinin gözde ülkelerinden biri. İsrail polis kaynaklarının verilerine göre, İsrail’de bu sektörden kazanılan para 400 milyon doların üzerinde.

Birleşik Arap Emirlikleri de Rusya’dan kaçırılan kadınların götürüldüğü ülkeler arasında bulunuyor. Kadın örgütlerine göre bu ülkeye götürülen kadınların çoğunun akıbeti konusunda bilgi alınamıyor.

 

Kaynak: ANF

Read Previous

“40 Mülteciyi öldürüp gömdük” iddiası derhal araştırılmalıdır

Read Next

“Umutsuz Yarınlar” fotoğraf sergisi Kadıköy’de