Birleşmiş Milletler’in ırkçılıkla mücadele kuruluşu Fransa’nın çingeneleri ülkeden çıkarma uygulamasını “toplu sınırdışı” diye niteledi ve ülkenin bu uygulamadan kaçınmasını istedi.
Irk Ayrımıyla Mücadele Komisyonu’nun Başkan Yardımcısı Pierre Richard Prosper, bir grubun hedef alınmasının yanlış olduğunu belirtti.
Prosper, her ülkenin göç ve güvenlik meselelerinde gerekli önlemleri alma hakkı ve sorumluluğu olduğunu, ancak belirli bir grubun hedef alınmasının yanlış olduğunu vurguladı; bunun ayrımcılık tanımına girdiğini belirtti.
18 üyeli komisyon son haftalarda Romanya’ya geri gönderilen çingenelerden bazılarının haklarını bilmemesini ve dönüş için rıza göstermemiş olmasını kaygı verici olarak tanımladı.
Kuruluş ayrıca Fransa hükümetine bazı siyasetçilerin ‘ırkçı’ olarak nitelenen söylemleri ile mücadele edilmesi çağrısında bulundu.
Fransa: Yükümlülüklerimiz konusunda titiziz
Fransa dışişleri ise ülkenin uluslararası yükümlülüklerini titizlikle yerine getirdiğini savundu.
Ülkenin Avrupa ile ilişkilerden sorumlu bakanı Pierre Lellouche da açıklamaya sert tepki gösterdi.
Lellouche kurulca hazırlanan raporun, aşırı olduğunu ve çok sayıda somut hata içerdiğini savundu.
Fransa şimdiye dek 100 kadar çingene kampını dağıtarak, buralarda yaşayanları uçaklara bindirip Romanya’ya geri göndermişti.
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy toplam 300 kadar kampı kapatmayı öngörüyor.
Plan geçen ay Grenoble kentinde göçebelerle polis arasında çıkan çatışmaların ardından yaşama geçirilmişti.
300 civarındaki kampı üç ay içinde kapatmayı hedefleyen hükümet, bu kampların ”kaçakçılık olaylarının yaşandığı, çocukların dilenmeye zorlanarak istismar edildiği ve fahişelik ve diğer suçların yaygın olduğu” yerler haline dönüştüğünü savunuyor.
İnsan hakları örgütleri operasyonu toplumun genellikle yasalara uyan kesimini sağ seçmenin desteğini kazanmak için damgalamak olarak görüyor.
Fransa’daki kamplarda halen göçebe yaşayan ya da çingene, yüz binlerce kişi kalıyor.
Fransa’ya gelen son çingenelerin çoğu ise 2007 yılında Avrupa Birliği’ne üye olan Romanya ve Bulgaristan’dan.
Bu çingeneler Fransa’ya vizesiz girebiliyorlar ancak ülkede uzun süre kalabilmeleri için çalışma ya da oturma iznine sahip olmaları gerekiyor.
Kaynak: BBC
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.