Van’da yaşayan siyasi sığınmacı İran uyruklu İ. Rezvani adındaki mülteci yoğun kusma ve şiddetli karın ağrısı şikayetiyle gittiği Van Devlet Hastanesi’nde, parası olmadığı için tedavi edilmeyerek kapı önüne konuldu.
Siyasi nedenlerden dolayı ülkesi olan İran’dan ayrılıp Van’da siyasi sığınmacı olarak yaşamak zorunda kalan İ. Rezvani adındaki mülteci, yoğun kusma ve şiddetli karın ağrısı şikayetiyle gittiği Van Devlet Hastanesi’nde, tedavi edilmediği belirtildi. Hastaneye bir yakınıyla giden İranlı mülteci tedavi olmak istediğini belirtmesi üzerine, hastane yetkililerinin hiçbir sağlık güvencesi olmadığı için kendisinin ancak paralı tedavi olabileceğini söylediklerini ifade etti. Rezani, kendisinin de üzerinde bulunan 15 lirayla hasta girişi yaptığını doktorun yanına gittiği zaman da doktorun kan ve benzeri tahlilleri kendisinden istediğini belirtti. İstenen tahlilleri vermeye gittiğinde kendisinden önce kan örneği için bir tüp kan alındığını ancak oradaki görevlilerin kendisinin herhangi bir sağlık güvencesinin olmadığını gördüklerinde tahlil ücreti olarak kendisinden 23 TL istediklerini söyledi. Rezani, parası olmadığı için diğer tahlillerinin yapılmadığını, doktorun yanına gidip durumu anlattıkları zaman da doktorun olayın kendisini ilgilendirmediğini tahliller olmadan da tedavi edemeyeceğini söylediğini kaydetti.
‘Mültecinin tedavisi için görüştüğümüz yetkililer top birbirine atıyor’
Hastane yetkililerinin parası olmadığı için tedavi etmediği İ. Rezani ve yakını, hemen Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) yöneticisi aynı zamanda Van Mülteci Ofisi Mülteci Danışmanı Soner Çalış’ı arayarak yardım talebinde bulundu. Hastaneye geldiğinde Rezani ve yakınının elinde örneği alınmış kan tahlili tüpüyle sancılı bir şekilde beklediklerini gördüğünde gözlerine inanamadığı belirten Çalış, acile gelen bir hastanın tedavi edilmemesi bu şekilde bırakılmasının vahim bir durum olduğunu söyledi. Çalış, bu durum karşısında başta hastane başhekimi, doktorlar, sağlık il müdürlüğü ve vali yardımcılarıyla görüşmelerine rağmen kimsenin kendilerine yardımcı olmadığını, görüştükleri tüm birim amirlerinin kendilerine böyle bir şey olamayacağını diyerek ve topu birbirlerine attıklarını söyledi.
‘Mülteciler için aylık 240 lira fon ayrılıyor’
Van’da bulunan mültecilerin bütün hastanelerde bu sorunu yaşadıklarını, Birleşmiş Milletler’in Gaziler ve Mülteciler fonundan sadece bir mülteci için aylık 240 TL gibi bir paranın ayrıldığını, ama bu yasal prosedürün yerine getirilmediğini, yetkililerin hastaneye giden her mülteciye aynı durumu yaşattıklarını söyleyen Çalış, “Mültecinin tedavi olmadan evine gönderilmesi ve kendisine herhangi bir şey olması durumunda bunun hesabı kimden sorulabilir?” sorusunu sordu. Hastane yetkilileriyle yoğun görüşmelerinden sonra hastanın senet imzalayarak tedavi olabileceğinin belirtildiğini kaydeden Çalış, söz konusu mültecinin çalışma izni olmadığı için bu borcu ödeyemeyeceğini belirttikleri halde mültecinin hakkı olan yasal prosedürden yararlanamadığını ifade etti.
Çektiği ağır sancılardan dolayı tedavi olması gereken mülteci Rezani, ancak senet imzaladıktan sonra tedavi edildi.
Kaynak: DİHA
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.