AİHM’den zorla sınırdışıya son nokta

01aihsAvrupa İnsan Hakları Mahkemesi AB ülkelerinde hiçbir mültecinin işledikleri suçlar nedeniyle oturup hakları iptal edilerek kendi ülkelerine gönderilemeyeceklerine hükmetti.

AİHM, İngiltere’de ağır cezalık suç işleyen iki Somalili mültecinin sınırdışı kararına karşı açtığı davayı sonuçlandırdı. Mahkeme kararında AB ülkelerindeki mültecilerin, sığındaki ülkelerde işledikleri suçların niteliğine bakılarak sınırdışı edilemeyeceğine hükmetti.

Mahkeme İngiltere’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 3. maddesi uyarınca işkenceyi önleme görevi bulunduğunu ve bu sorumluluğun İngiliz hükümetine kesin olarak yüklendiğini de ifade etti.

AİHM’in kararının İngiltere’de 200 ve diğer AB ülkelerindeki binlerce davanın sonuçlarını direkt olarak etkileyeceği ve emsal oluşturacağı belirtiliyor.

AİHM’e başvuran Abdisamad Sufi ile Abdiaziz İbrahim Elmi İngiltere’de adam yaralama, soygun ve uyuşturucu kaçakçılığı suçlarından mahkum olmuştu.

İngiliz yasalarına göre ağır cezalık suç işleyen mülteciler cezalarının bitiminde kendi ülkelerine sınırdışı ediliyor. İsteyen hükümlüler de cezalarının geri kalanını kendi ülkelerinde çekebiliyor.

AİHM artık kendi ülkesinde işkence görme ihtimali bulunan hiçkimsenin hiçbir koşulda kendi rızası olmadan sınırdışı edilemeyeceğini karara bağlamış oldu.

 

ANF

Read Previous

Zorunlu Göç Raporu: Göç edenlerin yüzde 31’i yolculuk sırasında işkence gördü

Read Next

Mülteciler Günü ardından Suriyeli Mülteciler