Van’daki Mülteciler Unutuldu

00van-depremiVan’daki depremde, mülteciler, hiçbir yardımın kendilerine ulaşamadığını söylüyor. İranlı mülteci Askari, mültecilerin şehri terk edecek bilet paralarının dahi olmadığını belirterek örgütleri yardıma çağırıyor.

Van’daki 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından mülteciler kendilerine hiçbir yardım ulaştırılmamasından şikayetçi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Yabancılar Şube Müdürlüğü binaları depremden hasar gördüğü için mültecilere yardım sağlayamıyor.

BMMYK kayıtlarına göre 2010’da Van’da Irak, İran ve Afganistan’dan gelen 3 bin 300 mülteci bulunuyor.

Bianet’e konuşan Van Merkez’de yaşayan İranlı mülteci Hamit Askari, “yerli halka yardım ulaşamıyor, mültecilere mi yardım edecekler” diyor. Mültecilerin büyük bir kısmı İskele Mahallesi’ndeki boş arazide yardım bekliyor.

“Hiçbir yardım ulaşmadı, şehri terk edecek paraları yok”

Askari, ilk gün kendisinin şehri terk etmek istediğini ancak mültecilerin çok kötü durumda olduğunu görünce İstanbul ve Ankara’daki sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirerek yardım ulaştırmak için gidemediğini söylüyor.

* Mülteciler, ucuz kiralık evlerde yaşadığı için hepsinin evleri hasar gördü. Yaralanan 50-60 kişi kendi imkanlarıyla tedavi oldu.

* Yağmur altında hiçbirinin çadırı yok, battaniyesi yok, zar zor yemek bulabiliyorlar.

* İki tane çadır gördüm, kendi olanaklarıyla plastikten yapmışlar 1 metrekarenin içinde dört aile kalıyor. Hiçbir yerden yardım ulaşmamış, çok kötü durumdalar.

* Dışarı çıkmaları yasaktı; şimdi iki haftalığına çıkış izni verilmiş ama şehri terk edecek otobüs bileti paraları yok. Bir kısmı şehri terk etmiş ama başka şehirlerde tanıdıkları olan bir çoğu Afgan olan mülteciler, gidiş dönüş 200 lirayı bulan otobüs biletini nasıl alsın.

* BMMYK bürosuna giden bir grup mülteciye, orada kalan iki, üç kişi, Cenevre’den yardım istediklerini söylemiş ama bu yardım ne zaman nasıl ulaşacak bilmiyoruz.

* Sivil toplum örgütleri buraya gelip, en azından gelecek yardımları bir arada toplayarak mültecilere ulaştırmalı.

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Girişimi‘den bir yetkili, BM dahil birçok resmi kuruma mail gönderdiklerini ancak henüz bir yanıt alamadıklarını söylüyor.

İstanbul’da yaşayan İranlı başka bir mülteci Shahram Ghahremani, kendi olanaklarıyla çok az kişiye yetecek kadar battaniye, yiyecek ve otobüs bileti parası gönderebildiklerini söylüyor.

Konuyla ilgili yardımlar için İstanbul’dan Shahram Ghahremani’ye 0506 392 8711 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Nilay VARDAR

Bianet

 

Read Previous

Göçmen karşıtı siyaset: İnsancıl gözüken barbarlık

Read Next

Duyuru