“6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunun yürürlüğe girmesine rağmen biz hala polisle muhatap oluyoruz. Oysaki 11 Nisan itibariyle Geri Kabul Merkezlerinde polisin bir yetkisi kalmadı. Burada sivil yöneticilerin olması gerekiyorken henüz böylesi bir durum yok. Geri Kabul Merkezleriyle ilgili uluslararası standartlar var. Bu standartların uygulanması durumunda böylesi ihlaller yaşanmaz”.
Mülteci Hakları Koordinasyonun yaptığı açıklamaya göre, 16 Mayıs tarihinde Iğdır’a bağlı Aralık ilçesinden Türkiye’ye girmeye çalışan 17 yaşındaki Lütfullah Tacik ve beraberindeki 20 Afganistanlı jandarma tarafından yakalandı. Iğdır Yabancılar Şubesinde tutulan aralarında Lütfullah Tacik ve 6 çocuğun daha bulunduğu 35 kişi, Van Geri Gönderme Merkezine gönderildi. Radikal Gazetesinden İsmail Saymaz’ın haberine göre olay şöyle gelişti: 26 Mayıs’ta, Lütfullah Tacik’in de içinde olduğu 7 çocuk, ‘sınır dışı işlemleri bitinceye kadar muhafaza edilmeleri’ için Van Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı Çocuk ve Gençlik Merkezi’ne (ÇOGEM) götürüldü. Bir gün sonra, 27 Mayıs’ta, polis “bulaşıcı hastalık taraması ve yaş tespiti” için çocukları alıp Geri Gönderme Merkezi’ne geri götürdü.
O gün saat 09.00’da, 7 Afgan çocuk kantinde otururken iddiaya göre, Yabancılar Şube Müdürlüğü Yasadışı Göç ve İnsan Ticareti Mücadele Büro Amirliği’nde görevli polis memuru S.O., Tacik’i yanına çağırdı. “Niye yaşını yanlış söylüyorsun!” diye bağıran S.O., Tacik’i yumruk ve tokatla dövdü. Arkadaşlarının anlatımına göre masaya döndükten sonra başını masaya koyan Tacik’in ağzından beyaz bir sıvı geldi. Tacik, hastanede 31 Mayıs’ta öldü.
1 Haziran’daki otopsisinde, ‘saçlı deri altında 2 cm’yi bulan, yer yer kanamalı ve lezyonlu alanlar’, beyin açıldıktan sonra ağır ödemli kanama ve beyin kanaması belirlendi. Avukat Kaçan’ın verdiği bilgiye göre Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Afganistan Başkonsolosluğu’na gönderdiği yazıda, Tacik’in “beyin kanaması geçirdiği ve lösemi hastası olduğunu” ifade etti.
31 Mayıs tarihinde yaşamını yitiren Lütfullah Tacik’in cenazesi İstanbul Afgan Başkonsolosluğundan bir yetkiliye teslim edilerek Afganistan’a gönderildiği ve Tacik’ten alınan doku örneklerinin 11 Haziran’da Trabzon Adli Tıp Kurumuna gönderildiği öğrenildi.
Konuyla ilgili sitemize bilgi veren Avukat Mahmut Kaçan şunları belirtti: 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunun yürürlüğe girmesine rağmen biz hala polisle muhatap oluyoruz. Oysaki 11 Nisan itibariyle Geri Kabul Merkezlerinde polisin bir yetkisi kalmadı. Burada sivil yöneticilerin olması gerekiyorken henüz böylesi bir durum yok. Geri Kabul Merkezleriyle ilgili uluslararası standartlar var. Bu standartların uygulanması durumunda böylesi ihlaller yaşanmaz.
Olayla ilgili Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada ise Lütfullah Tacik’in hastanede muayene için bulunduğu sırada fenalaştığı ve yoğun bakıma alındığı belirtildi. Polis tarafından darp edilme iddiasıyla ilgili ise olayın gerçekleştiği iddia edilen odada kamera bulunmadığı ve Geri Gönderme Merkezindeki bütün kameraların elektrik voltajından kaynaklı düzenli kayıt yapmadığı belirtildi.
Olayla ilgili Mülteci Hakları Koordinasyonu (MHK) tarafından yapılan basın açıklamasında olayın etkin bir şekilde soruşturulması talep edildi. MHK, olay yerini gösteren kamera görüntülerinin bulunmamasının soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmesi konusunda kaygı verici olduğunu belirtti.
Olaya tanıklık eden ve hala Van ilinde ÇOGEM’de tutulan 6 çocuğun güvenliklerinin sağlanarak sınır dışı edilmelerinin önlenmesi için Mülteci Hakları Koordinasyonunun, Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne çağrıda bulunduğu öğrenildi.
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.