300 Mülteciyi Taşıyan Tekne Battı

Akdeniz’de bugün de 300 mültecinin bulunduğu bir tekne battı, 20 kişinin cesedine ulaşıldı. Dün de 700 kişiyi taşıyan başka bir tekne batmıştı.

Akdeniz’de yaklaşık 300 mülteci taşıyan bir tekne bugün battı, 20 kişinin cesedine ulaşıldı, diğer yolcular kayıp.

Uluslararası Göç Örgütü Akdeniz’de batmakta olan bir tekneden imdat çağrısı aldıklarını açıkladı. Uluslararası Göç Örgütü’nden bir sözcü, telefonla arayan kişinin, 20 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdiğini söyledi. Arayan kişi uluslararası sularda yardıma ihtiyacı olan üç tekne bulunduğunu söyledi. Çağrıyı yapan kişi, diğer iki teknenin durumuna ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.

Akdeniz’de iki gün önce meydana gelen kazada da Libya açıklarında yüzlerce mülteciyi taşıyan bir tekne batmış, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, içinde 950 kişinin bulunduğu düşünülen teknenin batmasının ardından bunun Akdeniz tarihinin en büyük faciası olabileceğini söylemişti. Kazadan sonra denizde kaybolanların sayısının 700 olabileceği açıklanmıştı.

Ege Denizi’nde mültecileri taşıyan başka bir tekne de yine bugün battı, Rodos Adası yakınında batan tekneden biri çocuk üç kişinin cesedi çıkarıldı.

Avrupa Birliği

BBC’nin haberine göre, Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri ve içişleri bakanları, göçmen krizini görüşmek üzere bugün Lüksemburg’da bir araya gelecek.

AB dış politika sorumlusu Federica Mogherini, Avrupa’nın Akdeniz’de göçmen krizi konusunda “siyasi ve ahlaki bir görevle” karşı karşıya olduğunu söyledi:

“Akdeniz bizim denizimiz, Avrupalılar olarak hep birlikte hareket etmeliyiz… Avrupa Birliği insan hakları, insan onuru ve insan hayatının korunması ilkesi üzerinde inşa edilmiştir, bu konuda tutarlı olmalıyız.”

Mare Nostrum

Birleşmiş Milletler (BM) Kuzey Afrika’dan İtalya ve Malta’ya ulaşan güzergahın dünyanın en ölümcül güzergahı haline geldiğini söylüyor.

İtalya, göçmenleri bu tehlikeli yolculuğa özendirdiği gerekçesiyle, Akdeniz’deki arama kurtarma operasyonlarına geçen yıl son verdi. Mare Nostrum adı verilen bu operasyonlar, İtalyan yetkililerin kendi açıklamalarına göre Ekim 2013 – Ekim 2014 döneminde 140 bin kişinin hayatını kurtardı.

Mare Nostrum’un yerini alan AB’nin sınır koruma örgütü Frontex’in Triton operasyonu ise üçte biri kadar bir bütçe, sınırlı yetki ve insan kaynakları ile çalışıyor. Frontex’in kendi gemisi yok. Kasım 2014’te bayrağı devralan Triton yılın ilk dört ayında Akdeniz’de 22 bin 300 kişiyi kurtardı.

Mültecileri kurtarmak kimin sorumluluğu?
BBC Türkçe, mültecilerin kurtarılmasıyla iglili yasal prosedürü şöyle sıraladı:

* Mevcut AB düzenlemelerine göre AB’ye yasadışı yollarla giriş yapan mülteciler, girdikleri ülkenin sorumluluğu altında. Bu sorumluluklara gıda, barınma ve sağlık yardımları da dahil.

* AB’nin göç konusunda yumuşak karnı ise İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi güney ülkeleri. Bazı AB üyeleri, İtalya’yı binlerce göçmenin herhangi bir belge olmadan AB sınırları içerisinde “kaybolmasına” yol açmakla suçluyor.

* İtalya denizdeki mültecileri kurtarmanın AB’nin sorumluluğu olduğunu söylese de, diğer AB ülkeleri “Bu olay İtalya’nın sorunu” diyor. AB üyesi ülkeler İtalya’nın maliyetli sahil arama kurtarma programı Mare Nostrum’a finansal destek vermeyi reddetti.

 

Kaynak: BİANET

Read Previous

Göçmenler, ölümler ve insanlık onuru

Read Next

Akdeniz’de 700 Kişilik Göçmen Teknesi Battı