Afgan sığınmacılar BMMYK’yı prostesto etti

1afgnbmAfgan sığınmacılar, 2013 yılından bu yana sığınma başvurularını kabul etmeyen Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğini (BMMYK) yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti.

 

BMMYK Türkiye Ofisi, Afgan sığınmacıları mülteci statüsü belirleme prosedürüne tabii tutmamakta ve istisnai durumlar haricinde üçüncü ülkeye yerleştirmemektedir. BMMYK’nın tutumuna tepki gösteren Afgan sığınmacıların 53 gün BMMYK Ankara Ofisi önünde süren eylemleri (Nisan, 2014) BMMYK ile yapılan görüşmeler sonucu sonlandırılmıştı. Bir yıl geçmesine rağmen herhangi bir gelişme olmamasına tepki gösteren Afgan sığınmacılar 13 Nisan 2015’te BMMYK Ankara Ofisi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Afgan sığınmacılar adına basına açıklamasını yapan Seyyid Ahmed Musavi Afganistan’daki mevcut savaş koşullarına rağmen BMMYK’nin üzerine düşen görevi yapmadığını ve BMMYK’nın Afgan sığınmacıların dosyalarını askıda tutarak adil davranmadığını belirtti. Afgan sığınmacıların taleplerini sıralayan Musavi, tüm sığınmacılara eşit davranılanana ve adalet sağlanana kadar yasal yollara başvuracaklarını ve protesto haklarını kullanacaklarını kaydetti.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Türkiye’ye savaş nedeniyle kaçan ve yerleşen Afgan sığınmacılar olarak, Nisan 2014’te haklarımızın sağlanması için BMMYK önünde yaptığımız eylemi 53. gününde BMMYK’nin verdiği vaatlar sonucu sonlandırmıştık ve bu vaatler yerine getirilmediği takdirde tekrar ve tekrar yasal yollardan bu tarz protestolar yapacağımızı da belirtmiştik. BMMYK’nin geçen seneden bu yana verdiği hiç bir sözü yerine getirmemesi; Afgan sığınmacılara yönelik izlediği politikalar nedeniyle burada tekrar bir araya geldik ve sesimizi, isteklerimizi duyurup dile getirmek istiyoruz.

Tüm dünyanın bildiği üzere Afganistan’da her geçen gün sayısı artmakta olan terör, insan kaçırma, patlamalar ve sıcak çatışmalar sonucu her gün masum insanların kanlarını akmaktadır. Bu olaylardan birkaçına örnek verecek olursak; IŞİD’in Afganistan’a gelmesi,  kaçırılan onlarca insan, gündüz vaktinde katledilen Farkhonda. Afganistan polisi tüm bu yaşananlara engel olmaktan acizdir zira Farkhonda’nın gündüz vakti polisin gözü önünde katledilmesini engelleyememiştir. Bugün Afganistan’da can korkusundan yola çıkamayan ve köylerinde, kasabalarında mahpus kalan binlerce insan vardır. Afganistan 40 yıldır iç savaştan kurtulamadı ve hala kanlar içinde boğuluyor. Savaş koşulları düşünüldüğünde,  dünya çapında artan Afgan göçmen ve sığınmacı sayısı oldukça doğaldır. Bu noktada, başta BMMYK olmak üzere, uluslararası insan hakları kurumlarına Afgan sığınmacı ve göçmenlere yardım etmek ve onlarla dayanışmak konusunda önemli bir görev düşmektedir.

Fakat BMMYK’nın Türkiye’deki Afgan göçmen ve sığınmacılara yönelik izlediği politika dayanışmayı içermemekte, aksine hak ihlallerine sebep olmaktadır. BMMYK izlediği politikaların nasıl hasarlara sebep olduğundan ya habersiz  yada mevcut durumu görmezden gelmektedir. Paramparça olan aileler, BMMYK’da kayıtlı olduğu halde üçüncü bir ülkeye yerleştirilmeye dair umutlarını kesip yeni bir umut, hayat peşinde canlarını sınırlarda ve denizlerde boğularak kaybedenler var. Özellikle son zamanlarda Akdeniz sularında ve Bulgaristan sınırında canlarını kaybeden onlarca insan söz konusu. Tüm bunlara rağmen BMMYK sessizliğini korumakta ve Afganistan’ın güvenli  bir ülke olduğunu göstermek için büyük bir çaba harcamaktadır. Diğer milletlerden sığınmacı ve göçmenlerin dosya işlemleri devam ederken, Afgan sığınmacıların dosyaları hala askıdadır ve BMMYK hala izlediği politikanın insanları nasıl etkilediğini görmezlikten gelmeye devam etmektedir. BMMYK’nın biz, Afgan sığınmacılar için yaptığı tek açıklama da göçmen kabul eden ülkelerin artık Afgan göçmen kabul etmediği ve bundan sonra Türkiye hükümetinin Afgan sığınmacıların dosyalarını ele alacağı yönünde olmuştur. Bunlar yıllardır bu insanlara söylenen büyük bir yalandır.

BMMYK, dünya genelinde her gün kadına yönelik şiddetin artmakta olduğunu açıklamaktadır. O zaman biz de BMMYK’ya soruyoruz; acaba kendi güvenlik görevlilerin tam da BMMYK kapısı önünde sorgusuz sualsiz  bir şekilde Afgan sığınmacı kadınlara uyguladığı şiddeti de istatistiklere dahil etmiş midir? BMMYK Afgan sığınmacıları o kadar umursamaz oldu ki artık buraya durumlarını anlatmak ve haklarının ne olduğunu sormak için gelenlere bile BMMYK’nın güvenlik görevlileri kadın, erkek ayırmaksızın hakaret etmekte ve vahşice darp etmektedir. Afgan sığınmacılar olarak dünyanın neresinde olursa olsun, kadına yönelik şiddeti kınıyoruz, BMMYK tarafından yapılmakta olan adaletsizliği kınıyoruz! Biz bugün Türkiye’de belirsiz durumda yaşayan Afgan göçmenler ve sığınmacılar adına buradayız ve umarız seslerimizi gerekli makamlara duyurabiliriz.

Afgan sığınmacı ve göçmenler olarak taleplerimiz şunlardır:

1.   BMMYK’nın Afgan sığınmacılar için izlediği politikadan vazgeçmesi ve diğer sığınmacılar gibi Afgan sığınmacıların dosyalarını incelemesi ve gerekeni yapması.

2.   Yeni gelen Afgan sığınmacıların kayıtlarının ve gerekli görüşmelerin yapılması ve son zamanlarda göç idaresi tarafından ard arda çıkan red kararları için bir çözüm bulması. Tekrar söylüyoruz, Afganistan hala bu insanlar için yaşanabilecek bir ülke değildir.

3.   Türkiye devletinin Afganistan’ın durumunu göz önünde bulundurup, sınırdışı kararlarını tekrar gözden geçirmesi.

4.   BMMYK’nın, çalışanlarının nasıl davrandıklarını kontrol altına alması ve Afgan sığınmacı kadınlara şiddet uygulayan ve darp edenlerin sorgulanması ve gerekenin yapılması.

5.    Afgan sığınmacıların sorularının, darp ederek değil, insani ve mantıklı bir dille cevaplanması.

6.   Biz Afgan göçmenler ve sığınmacılar olarak iltica haklarımızı elde edene, BMMYK bütün sığınmacılara eşit davranana ve adalet sağlanana kadar yasal yolları başvurma ve protesto yapma hakkımızı kullanacağız.

Türkiye’de belirsiz durumda yaşayan Afgan göçmenler ve sığınmacılar

 

Read Previous

Türkiye’deki çocuk mültecilerin ilk dergisi Yuva çıktı!

Read Next

Göçmenler, ölümler ve insanlık onuru