Gaziosmanpaşa’da sığınmacılar açlık grevinde

20 Eylülde Kırklareli valisinin Gaziosmanpaşa Yabancı Kabul ve Barındırma Merkezi ziyaret ettiği gün 3 sığınmacı Türkiye’nin iltica politikasını ve BMMYK tarafından mülteci olarak kabul edilmelerine rağmen 1,5 yıldan beri Gaziosmanpaşa Kabul Merkezinde kötü koşullarda tutulmalarını protesto etmek amacıyla açlık grevine başladı. Mültecilerin sitemize yaptığı açıklamaya göre açlık grevine giren mültecilerden biri böbrek hastası.

Sitemize yapılan açıklamada açlık grevine giren mültecilerden birinin, İsveç Hükümeti tarafından mülteci olarak kabul edildiği diğer iki mültecinin de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AHİM’e) başvurduğu bildirildi. Mültecilerin sitemize yaptığı açıklamanın tam metni şöyle:

20 Eylül 2009 tarihinde Gazi Osman Paşa (Kırklareli, Türkiye) tutukevinde kalanlar Kırklareli valisinin tutukevini ziyareti esnasında, Türk Hükümetinin iltica politikalarını ve BMMYK’ tarafından mülteci olarak tanınmışken pek çoğunu 1 ya da 1,5 sene yasadışı olarak sefalet içinde yaşatmalarını protesto etmek üzere bir grev düzenlemişlerdir. Grevcilerin ikisi İsveç Hükümetince mülteci olarak kabul olunmuş, diğerleri AİHM’ne başvurmuştur. Aynı tarihte 3ü açlık grevine başlamıştır.

Açlık Grevcilerinim Dilekçesi:

Kırklareli Gazi Osman Paşa Barınma ve Kabul Merkezi kampında tutuklu haldeyiz ve yardımınızı istiyoruz. Bize zaman ayırdığınız için müteşekkiriz. Biz tutukevinde bir yıldan fazla süredir tutulan üç mülteciyiz. İnsan haklarına önem veren kişilerin dikkatini çekebilmek için bu açlık grevine başladık. Durumumuz bilinmemektedir çünkü BMMYK bizlere AİHM tahliye emri çıkarana dek hiçbir şey yapmayacağını bildirdi ve buradan Türk yetkililerce salındıktan sonra BMMYK yerleştirilmemiz için harekete geçecek ki, bu, bizim için bir Türk gözaltı merkezinde hapsedilmek demek. Bize yardım edilebilecek herkesten bu duruma bir son verilmesi için yardım istiyoruz. Aşağıdaki haklarımızın verilmesini istiyoruz:

1.      Bir mülteci olarak haklarımızı bilmek istiyoruz, mesela sekiz aydır bir Vekil (Avukat) tayin edebilmemiz için izin çıkmadı

2.      BMMYK’nın neden dosyalarımızı göz ardı ettiğini bilmek istiyoruz, mesela 6 aydan fazla zamandır Mansour Keshmiri kendisine veya avukatına bir açıklama gönderilmesini talep ediyor fakat bir cevap alamadı.

3.      Hiçbir suç işlememiş olmamıza rağmen neden bir seneden fazla süredir gözaltı merkezinde tutulmakta bulunduğumuzu bilmek istiyoruz.

4.      Saygı görmek ve polis tarafında hakarete uğramamak istiyoruz. Örneğin 35 gündür açlık grevi yapan Saafi Bey’e bir haftadan fazla süredir tıbbi acil bakım hizmet verilmemektedir.

5.      Bize verilen yemeğin, hijyenik durumuna bakılmasını istiyoruz

Açlık grevcilerin isimleri:

Saafi Ben Fraj Dbouba(tel:00905399707944)

Mansour Edin Keshmiri(tel:00905345945296)

Mahmood Shahi (böbrek hastasıdır).

Saygılarımızla:

Latife Darya Navard

Mansour Keshmiri

Mohammad Jaber Alipour

Davood Bagheri

Parviz Ranjbar Shooredel

Zahra Nasiri Seighalan

Mahmoud Shahi

www.multeci.net

Türkiye’nin mülteci platformu

Read Previous

Gaziosmanpaşa Kabul Merkezinde şiddet ve hakaret

Read Next

Eylül ayı iltica verileri: 3733 gözaltı, 715 sınırdışı, 1 ölü