7 sığınmacı 6 gündür açlık grevinde

030411siginmacilar-aclik

VAN- İran ve Afganistan’dan Van’a gelerek geçici sığınmacı statüsü alan 7 kişilik grup, mülteci olarak üçüncü bir ülkeye gönderilmeleri için yaptıkları başvurularına cevap verilmemesi üzerine BM Van Mülteci Ofisi’nin önünde açlık grevi başlattı.

İran ve Afganistan’dan Van’a gelerek geçici sığınmacı statüsü alan 7 kişilik grup, mülteci olarak üçüncü bir ülkeye gönderilmeleri için yaptıkları başvurularına cevap verilmemesi üzerine İstasyon Mahallesi’ndeki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Van Ofisi’nin önünde açlık grevi başlattı. İran’ın Urmiye, Mahabat, Kirmanşah, Salmas kentleri ile Afganistan’dan siyasi nedenlerle Türkiye’ye sığınan biri kadın 7 kişi, 6 gündür kurdukları çadırlarda yetkililerin seslerini duymasını bekliyor.

‘Kimsenin umurunda değiliz’

Talep edilen ülkelerin başvuruları kabul etmediği gerekçesiyle yıllardır bekletildiklerini söyleyen Rafet E., artık buna tahammül edemedikleri için açlık grevine başladıklarını söyledi. 6 gündür açlık grevinde olmalarına rağmen yetkililerin kendilerini umursamadığını söyleyen Rafet E., “Yetkililer bizimle ilgilenmiyor. Üçüncü bir ülke belli olana kadar da açlık grevimizi sürdüreceğiz. Biz buradaki yetkililerle istediğimiz gibi görüşemiyoruz. Ofisin yetkilisi yanımıza geldi bırakın bizi dinlemeyi yüzümüze dahi bakmadı. Sadece yere bakarak bize ‘yaptığınız doğru bir şey değil, bu şekilde bir şey elde edemezsiniz’ diyerek gitti. Bizimle kimse ilgilenmiyor” ifadesinde bulundu. 3 yıldır dosyasının kabul edilmesine rağmen üçüncü bir ülkeye gönderilmediğini belirten Rafet E., “Kanunlara göre dosya kabul olduktan 3 ay, en fazla 6 sonra gönderilmemiz lazım. Ancak 3 yılı doldurdum hala bir cevap yok. Kimse bize doğru dürüst bir cevap vermedi” dedi.

‘Çözüm olmadan ayrılmayacağız’

Sadi K. (52) ise sağlık sorunlarının olduğunu başlattığı açlık grevinin ise kendisini iyice halsiz bıraktığını Kürtçenin Sorani lehçesiyle ifade ederek, “6 gündür buradayız fakat kimsenin umurunda bile değil. Üç günün sonunda beni hastaneye kaldırdılar, serum verdiler. Ama bugün yeniden döndüm ve bize bir çare bulununcaya kadar buradan ayrılmayacağız” şeklinde konuştu. Sadi K., 4 yıldır dosyasının kabul edildiğini ancak her defasında çeşitli bahanelerle gönderilmediğini kaydederek içinde bulunduğu durumu özetliyor.

Kaynak: DİHA

Read Previous

Fukuşima’ya göçmenleri yollamışlar

Read Next

Mülteciler açlık grevine son verdi