Rüya ülke göçmene apartheid

00radi93İsviçre’de sığınmacıların çocuk parkları, kütüphaneler, oyun alanları ve havuzlara girişi yasaklanırken uygulama Güney Afrika’daki ırkçı ‘Apartheid’ rejimini hatırlattı.

 

İsviçre ’nin bazı kentlerinde sığınma hakkı için başvuru yapmış mültecilerin, okul bahçesi, yüzme havuzu, çocuk parkı ve kütüphane gibi kamusal alanlardan uzak tutulmasını öngören yasak yürürlüğe girdi. Yetkililer mülteciler ve kent sakinleri arasında yaşanabilecek gerilimleri önlemek için böyle bir uygulamaya ihtiyaç duyduklarını savunurken insan hakları örgütleri kısıtlamaları ‘hoşgörüsüzlük ve ırkçılık’ olarak niteledi. Hazirandaki halkoylamasında sığınma başvurusuna kısıtlama getirilmesini öngören tasarının kabul edilmesinin ardından mültecilerin giremeyeceği 32 alan belirlendi. 

Ya çocuklarla karşılaşırlarsa
Sığınma hakkı için başvuranların, eski ordu kışlalarından oluşan özel merkezlere yerleştirilmesi planlanıyor. Bu merkezlerin ilki Bremgarten kentinde açıldı. Bremgarten’deki bir kilise de sığınmacıların girişini yasakladı. Bremgarten Belediye Başkanı Raymond Tellenbach, “Güvenlik kaygılarına dayalı olarak çatışmayı ve uyuşturucu kullanımını engellemek için bu kararı aldık” dedi. Menzingen Belediye Başkanı Romlan Staub ise kısıtlamaları yetersiz bulduğunu, sığınmacıların okulların etrafından da uzak tutulması gerektiğini savundu: “Buralar kesinlikle hassas bölgeler. Çünkü mülteciler buralarda genç kız ve erkeklerimizle karşılaşabilir.”

‘İnsanlık dışı’

İsviçre’de hükümet dışı bir örgüt olan Mülteci Konseyi ise kısıtlamaları ‘tahammül edilemez ve insanlık dışı’ olarak niteleyip uygulamanın durdurulmasını istedi. İnsan hakları örgütü Solidarité Sans Frontières ise “Kısıtlamalar kabaca ayrımcı” diye çıkıştı. Eleştirileri reddeden Federal Göçmenlik Ofisi Başkanı Mario Gattiker ise “Kent sakinleri ile sığınmacıların birlikte barışçıl ve düzenli yaşamını temin için bazı düzenlemelere ihtiyacımız var” savunmasını yaptı. 48 bin kişinin sığınma hakkı almak için uğraştığı İsviçre’ye yapılan sığınma başvurusu sayısı Avrupa ortalamasının çok üzerinde. İsviçre’de her 325 kişi başına bir sığınmacı düşüyor. Avrupa ortalamasıysa her 625 kişi başına bir sığınmacı.

 

Kaynak: Radikal Gazetesi

Read Previous

Afgan mülteciler adalet istiyor

Read Next

1 Euroya hamallık