Bulgaristan’da ‘insanlık dışı koşullar’ mülteci kampında protestoları tetikledi

0bulgaria-harmanli-camp-protest_19_11_13Aralarında Afganistan ve Suriye’deki çatışmadan kaçanların da olduğu çok sayıda kişinin bugün bir protesto düzenlemesinin ardından Uluslararası Af Örgütü, Bulgaristan yetkililerinin Türkiye sınırı yakınında bulunan acil durum sığınma merkezindeki koşulları iyileştirmek için derhal harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi.

 

100 kadar kişi, Bulgaristan’ın güneydoğusundaki Harmanli’da bulunan kamptaki içler acısı yaşam koşullarını protesto etmek için açlık grevine gireceklerini belirtti. Eski bir askeri üs olan kampta 1.000 kadar sığınmacı tutuluyor.

Geçen hafta Harmanli’daki kampı ziyaret eden Uluslararası Af Örgütü Avrupa Birliği Takımı Araştırmacısı Barbora Černušáková, “Avrupa Birliği’ne sığınmak isteyen insanların kışın hızla yaklaştığı şu günlerde bu kadar kötü koşullarda sıkışıp kalmış olması dehşet verici. Bulgaristan sığınma sistemi, birikmiş başvurular nedeni ile bir krizin içinde. Yetkililer bir insanlık krizi ile karşı karşıya kalmamak için hızlı bir şekilde hareket etmeli. 1.000 kadar sığınmacının metal konteynırlarda, çadırlarda ve eski bir askeri tesisin dökülmekte olan binasında tutulduğu içler acısı koşullara şahit olduk. Düzgün sığınma prosedürlerine derhal erişimleri sağlanmalı ve Bulgaristan yetkilileri düzgün gıda, barınma ve temizlik gibi temel ihtiyaçlara erişimlerini güvence altına almalı. Uluslararası hukuk uyarınca bu onların hakkı” diye konuştu.

0bulgaria-harmanli-camp-protest_19_11_13

Zaten kalabalık olan Harmanli’daki kampa Bulgaristan yetkilileri yeni sığınmacıları göndermeye devam ediyor. Geçen hafta Uluslararası Af Örgütü araştırmacıları bir grup Suriyeli erkeğin gelişine şahit oldu. Yeni gelenlerin yanında sadece dayanıksız şilteler ve iki ince, rutubetli battaniye vardı. Bunlar ısınmayan bir çadırda soğuk geceleri geçirmek için yetersiz.

Hamile kadınlar, refakatçisiz çocuklar ve diğer hassas bireyler de aynı koşullarla karşı karşıya. Uluslararası Af Örgütü son dönemde altı aylık hamile bir kadınla görüştü; iki gündür bir şey yememişti ve yerdeki şiltenin üzerinde uyumak zorundaydı.

Kampta sadece üç tuvalet ve sekiz duş bulunuyor ama Uluslararası Af Örgütü’nün görüştüğü kampta kalanların çoğu, buraları kirli oldukları için kullanmayı reddettiklerini söyledi. Kampta kalanların temel besinleri almak için kamptan ayrılmaya izni yok. Bunun yerine patates, pirinç ve ekmek gibi yiyeceklere mecbur bırakılıyorlar. Birçoğu neredeyse bir ay kadar uzun bir süredir bu koşullarda yaşıyor.

Afganistan’dan gelen genç kadın Malalai, Uluslararası Af Örgütü’ne “Harmanli’da sıkışıp kalanların bazıları bir aydan fazla süredir kendilerine neden burada tutuldukları ve onları neyin beklediği konusunda bilgi verilmeksizin buradalar. Hiç avukat yok, konuşabileceğimiz bir sorumlu yok” dedi.

Bulgaristan’ın sığınma sisteminin yetersizliği bu yıl Temmuz ayında, çok sayıda insanın ülkeye Türkiye sınırından girmeye başlamasıyla ortaya çıkmıştı. Günde 100’den fazla insanın ülkeye giriş yapmasıyla Kasım ayında bu sayı 10.000’e ulaşmıştı.

Bu sayı geçen yılın rakamlarını gölgede bıraktı. Uluslararası Af Örgütü, son haftalarda bu kitlesel akının nasıl şiddet içeren yabancı düşmanlığı saldırılarıyla, göçmenlerin ve sığınmacıların taciz edilmesiyle karşılaştığını belgeledi.

Bulgaristan yetkililerinin bu artışa cevabı tamamen yetersiz kaldı. İnsanlara yeterli yaşam koşulları sağlamak ve sığınma prosedürlerine erişimlerini güvence altına almak yerine yetkililer onları, sistem tarafından kaybedilip unutuldukları merkezlere “yerleştiriyor”. Harmanli da bu yerlerden biri.

Sığınmacılar kamplarda yolsuzluk olduğunu iddia ediyor. Bu özellikle Harmanli gibi kapalı olan kamplarda geçerli.

Suriye’den gelen erkek bir sığınmacı, “Eğer paran varsa buradan çıkabilirsin. Aksi halde burada kalırsın. Burada hepimiz, Afganlar ve Suriyeliler bir araya gelip bu koşullara karşı protesto yaptık” dedi.

Bulgaristan Mülteciler Ajansı Direktörü, Uluslararası Af Örgütü’ne yetkililerin sığınmacıları Harmanli’da “yerleştirilmiş” olarak kaydetmediğini söyledi. Harmanli’da barınan binlerce kişiye rağmen, şu anda sığınma talepleri ile ilgili sorumlu kimse bulunmuyor.

Bulgar mülteci avukatı Iliana Savova, “Harmanli’daki kamp tamamen yasa dışı. Kurulmasının kabul edilen hiçbir yasada temeli yok ve orası ne sığınmacılar için bir merkez ne de düzensiz göçmenler için bir alıkoyma merkezi” dedi.

Kaynak: Uluslararası Af Örgütü

Read Previous

Bayat ekmek yiyiyoruz, solunum cihazı nasıl alalım!

Read Next

Kadın, mülteci bir de depremzede olunca…