Tam ailesi 7 ay önce Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye kaçtı. Arapların yoğun yaşadığı Suriye’nin Raqqah kentinde ikamet eden aile, insanların evlerden çıkarılıp kesildiğini bu nedenle Kobani şehrine geldiklerini şiddettin orada da yaşanması üzerine Türkiye’ye gelmek zorunda kaldıklarını belirtiyor.
Türkiye’deki akrabalarından destek alabilmek için Van’a yerleşen aile zor şartlarda hayatını sürdürmeye çalışıyor. 7 çocuklu aile, evli kızına da kapılarını açmış. Kirası 200 TL olan 3 odalı evde 10 kişi yaşıyor.
Sadece bir battaniyle geldik
Yaşanan savaş nedeniyle canlarını kurtarma telaşına düştüklerini ve yanlarına bir şey alamadıklarını belirten 7 çocuk annesi Xezal sadece bir battaniyeyle Türkiye’ye geldiklerini söylüyor. İlk aylarda akrabalarının kira ve ev eşyası konusunda yardım ettiğini ama artık akrabalarının da yardım etmediğini ekliyor.
Bayat ekmek almak daha hesaplı
Ev kirası, elektrik, su ücretlerinin karşılanması konusunda zorlandıklarını belirten anne günde 20 ekmek aldıklarını söylüyor. Bu nedenle ekmeğe 75 kuruş vermek yerine 20 bayat ekmeği 8 TL’ye alıyor. Anne, sadece evin ekmek ihtiyacı karşılığında küçük oğlunun fırında çalışmasına rıza göstermiş. Fakat çocuğu küçük olduğu ve dil bilmediği için bu talebi kabul görmemiş.
Türkiye sürekli ‘misafir’ diye tanımladığı Suriyeli mültecilere yardım etmek, kapılarını açmakla övünürken bayat ekmek almak zorunda kalan aileden 200 TL ikamet harcı alması aileyi zorlamış. Anne Xezal çocuklarım hastalandığında bir sıkıntımız olduğunda destek bulabiliriz diye bu parayı verdik diyor.
Anne Xezal büyük kızının gözlerinin az gördüğünü, lazer tedavisi görmesi gerektiğini, fakat imkanları olmadığı için kızının tedavisinin yapılamadığını söylüyor. Zar zor geçiniyorken kızımın tedavisini nasıl yapabiliriz ki diye soruyor.
Ailenin yükü 17 yaşındaki Yusuf’un sırtında
Aileyle beraber kalan damat iki gün inşaatta çalışıp ailenin geçimini sağlamaya çalıştığını, fakat inşaat demirinin ayağına düşüp, yaraladığını bu yüzden çalışamadığını söylüyor. Ayağımın yarası için 40 TL’ye ilaç aldım. O ilaç Suriye’de 1 TL burası çok pahalı diyor.
Hal böyle olunca 17 yaşındaki Yusuf evi geçindirmek zorunda kalıyor. Yusuf çöplerden eşya toplayarak, marangozda, demircide çalışarak yani bulabildiği her işi yaparak aileyi geçindirmeye çalışıyor. Çalışmaktan rahatsız görünmeyen Yusuf, günlük kazancım 20 TL diyor. Ben, annem, eniştem sigara içiyoruz diyor. Babam hasta olduğu için içemiyor 20TL neye yetiyor ki diye ekliyor.
Anne söz alarak Suriye’de de durumlarının kötü olduğunu fakat pamuk, zeytin toplayarak geçimlerini sağladıklarını ve 20 ekmeği 50 kuruşa 7 kg şekeri 1 TL’ye aldığını söyleyip Suriye’de geçinebildiklerini ama burada yaşamanın pahalı olduğunu belirtiyor.
Solunum cihazı alınamıyor, hastanın durumu kötüye gidiyor
Ailenin sıkıntıda olduğunu geçinemediği anlatılırken, herhalinden bu durumdan rahatsız olduğu belli olan 80 yaşındaki baba Cuma söze karışarak yaz gelsin Urfa’ya gider çocuklarımla pamuk tarlasında çalışır, biraz birikim yaparız diyor zor çıkan sesiyle. 5 gün önce Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinden taburcu olan Cuma kronik akciğer hastalığı nedeniyle günde en az 16 saat oksijen konsantratörü ve aspiratör cihazı kullanması gerekiyor. Taburcu olduğu günden beri bu cihazları hiç kullanamayan Cuma’nın durumu günden güne daha kötüye gidiyor. Aile geçimini sağlayamaz durumdayken yaklaşık 1400 TL maliyeti olan bu cihazları alamıyor.
“Suriyelilere yardım yapma yetkimiz yok”
Aile, Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesinin bilgisi dahilinde Van’da ikamet ediyorken Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına solunum cihazının temini için yapılan yardım talebi “Suriyelilere yardım yapma yetkimiz yok” diye geri çevrildi.
Belediye, Sivil toplum örgütleri ve Van Sanayi ve Ticaret Odası (VATSO) gibi iş kurumlarına yapılan yardım talepleriyle ilgili de bir geri dönüş yok.
Yakın bir zamanda Gaziantep’te Afganistanlı bir mültecinin diyaliz tedavisi alamadığından dolayı hayatını kaybetmesine tanıklık ettik. Benzer bir durumun yaşanmaması için solunum cihazlarının biran önce alınması gerekiyor.
Yazın Urfa’ya gider birikim yaparız diyen babanın Urfa’ya gidip gidemeyeceğini kestirmek zor ama ailenin bu cihazı alamayacak durumda olduğu aşikar. Anne Xezal’ın dediği gibi Bayat ekmek yiyiyoruz, solunum cihazı nasıl alalım!
Not: Aileye ulaşmak için multecinet@gmail.com adresine yazabilirsiniz.
Multeci.net / S.A
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.