Afgan Mülteci Koordinatörü Tıp Öğrencileriyle Buluştu

0ozelhaberSitemiz yazarı ve Afgan Mülteci Koordinatörü Zakira H. Frotan, Eskişehir’de Tıp Öğrencileri Birliği (TURK-MSIC) İnsan Hakları ve Barış Çalışma Grubunun kamp çalışmasına katıldı.

 

Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde 22 Şubat tarihinde yapılan kampta, mülteci, sığınmacı ve göçmen kavramları, Türkiye’de yaşayan mültecilerin sorunları ve çözüm yolları tartışıldı. Frotan yaptığı konuşmada şunları belirtti: Kaçakçılarayüklü miktarlarda para ödeyerek güvenli yerlere gitmeye çalışan mülteciler, ekonomik, yasal, sosyal ve kültürel zorluklarla beraber gittikleri yerlerde işsizlik sorunu ve geçim sıkıntısı ile karşı karşıya kalmaktan ötürü çeşitli psikolojik 0zkrsorunlar yaşamaktadırlar. Mültecilerin aile ve çevrelerinden uzak kalmaları, farklı bir kültürün içinde olmaları, dil ve okuma yazma bilmemeleri, ırkçı tavırlarla karşılaşmaları, toplum içindeki sosyal statülerini kaybetmeleri, bir topluluğa üyelik hislerini kaybetmeleri, mültecilerin sosyal ve kültürel alanda yaşadıkları sorunların başında gelmektedir. İltica turistik bir gezi değildir!

Mülteciliği, sevdiklerinizin, evinizin, maddi birikiminizin ve kültürünüzün, kısacası tüm yaşamınızın geride kaldığı zorlu bir yolculuk olarak ifade eden Frotan, hekimlerin mülteci ve mültecilerin sorunları hakkında duyarlı olmadığını belirtti. Hekim adaylarına mültecilerin sağlık ve çalışma hakkından bahseden Frotan, konuşmasının ardından hekim adaylarından gelen soruları yanıtladı.


Read Previous

Bitmeyen mültecilik: 13 yıllık mülteci hayatı

Read Next

Suriyeli mülteciler ve Türkiye (2)