Mülteci,sığınmacı çocuklar tarafından hazırlanan ilk dergi olma özelliği taşıyan Yuva’nın birinci sayısı çıktı. Ülkelerinden ayrılmak zorunda kalıp Türkiye’de yaşamaya devam eden sığınmacı ve mülteci çocuklara yönelik hazırlanan derginin yazar-çizerleri de mülteci, sığınmacı çocuklar.
Türkiye’de başarılı bir mülteci örgütlenmesini gerçekleştiren Afgan mülteci hareketinin koordine ettiği çalışmada, çocuk mültecilere, sığınmacılara ifade imkanı sunuluyor. Yuva’yı derginin yayın yönetmeni Zakira Hekmat Frotan’a sorduk.
Geçtiğimiz günlerde derginizin ilk sayısının yayınlandığını gördük. Bu fikir nasıl ortaya çıktı?
“Türkiye’de BMMYK’ya 10.053 SGDD’ye ise 29.500 Afgan mülteci kayıtlı”
Bu konuya geçmeden önce Afgan mültecilerin durumuyla bir şeyler söylemek istiyorum. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) verilerine göre BMMYK’ya 10.053 BMMYK’nın uygulama ortağı olan Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’ne (SGDD) ise 29.500 Afgan mülteci Türkiye’de kayıtlı bulunmaktadır. 2006-2007’den beri Türkiye’de Afgan mülteciler çok zor koşullar altında yaşamaya çalışmaktadır. Çalışma izni olmadığından 13-14 saat ve düşük ücretlerle ağır işlerde çalışmaktadır. Karşılaşılan engeller ve zorluklar; ihtiyaçlar ve başarı öyküleri yeterince bilinmemektedir ve Afgan mülteciler Türkiye’de en unutulmuş grubu durumundadır. Kentlerdeki Afgan mülteci nüfusunun büyük kısmı sosyal hizmetlere erişememekte, haklarını kullanamamaktadır. Ayrıca BMMYK 2013 ten beri Afgan mültecilerin dosyalarıyla ilgili işlemleri askıya aldı ve Afgan mülteciler BMMYK’ya kayıt bile olamamaktadır.
NOT: Afgan mültecilerin durumuyla ilgili aşağıdaki yazıları okuyabilirsiniz
BMMYK neden Afgan sığınmacıların başvurularını kabul etmiyor?
Türkiye’deki Afgan mültecilerin durumu
Türkiye’deki çocuk mültecilerin, sığınmacıların ilk dergisi olma özelliği taşıyan Yuva’ya dönecek olursak; bu fikir nasıl ortaya çıktı? Neden dergi çıkarmaya karar verdiniz?
“Sığınmacı, mülteci çocuklar için kendi dillerinde hiç bir kaynak bulamamaktadır”
Türkiye’deki 40,000 Afgan ve benzer durumdaki diğer mülteciler için Türkiye’de bulunma sürecinde kendi dillerinde hiç bir kaynak bulamamaktadır, Mülteci çocuklar arasında okuma, yazma kültürünü geliştirmek ve teşvik etmek adına bu dergiyi hazırlamayı düşündük. Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneğinin hazırladığı derginin özel sayısını mart ayında çıkardık.
“Farsça, Türkçe ve İngilizce olmak üzere üç dilde internet ortamında”
Dergi nasıl hazırlanıyor, kimler emek veriyor, yazılar hangi dilde?
Aylık çocuk dergisi olan YUVA mülteci çocukların yazılarını içermektedir. Çocuklar internet üzerinden derneğimize yazıları gönderebilecek, yazıya uygun resimler ve düzeltmeler yapıldıktan sonra dergiyi Farsça, Türkçe ve İngilizce olmak üzere üç dilde internet ortamında yayınlanmayı planlıyoruz. Yuvanın özel sayısı olan ilk sayısı “Ergenler ve Çocuklar için İnsan hakları” programı kapsamında İHH’nın finansal yardımıyla basıldı. Dergi farklı şehirlerde çocuklara dağıtıldı.
“Sponsora ihtiyacımız var”
Derginizi basımı için parayı nasıl buluyorsunuz?
Şuan hiçbir yerden destek almıyoruz. O yüzden internet üzerinden yayınlanmayı planladık ama hayırsever kurum ve kuruluşlar destek verirse dergiyi basıp çocuklara ulaştırmak için çabalayacağız, Çünkü her ailenin internet yok. Sponsora ihtiyacımız var. Eğer bize sponsor olmak isteyen olursa onun logosuna ve reklamına dergide yer vereceğiz.
“İlk defa çocuklar kendi dillerdinde ve onlar için hazırlanmış bir dergiyi ellerine alıyorlar”
Nasıl tepkiler alıyorsunuz, insanlar bu konuda size neler söylüyor?
Çocukların tepkileri anlatılamaz. Çünkü hayatlarında ilk defa çocuklar kendi dillerdinde ve onlar için hazırlanmış bir dergiyi ellerine alıyorlar. Özellikle onlara dergiyi verdiğimizde minik elleriyle bizi kucaklayıp ve öpüp teşekkür ediyorlar. Onların gülücükleri bizi çok mutlu ediyor ve böylece onlar için daha güzel şeyler yapma gücünü buluyoruz.
“Dergi sadece Afgan mülteci çocuklar için değil, … tüm mülteciler için”
Dergiye sadece Türkiyedeki mülteciler yazı göndermiyor. Çocukları seven ve çocuklar için yazan yazarlar da dergiye yazılarını gönderiyor. Derginin hazırlanmasına Türkiye’deki öğrenciler de yardımcı olmaktadır. Dergi sadece Afgan mülteci çocuklar için değil, 3 dilde olduğuna göre tüm mülteciler için düşünmekteyiz. Sponsor bulduğumuzda dergiyi başka mülteci çocuklara da ulaştırmak istiyoruz.
Derginize nasıl erişilebilir?
Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği olarak Aylık Çocuk dergisini internet üzerinden paylaşıyoruz. Herkes dergiye kolayca erişebilir.
Derginin nasıl bir etki yaratacağını düşünüyorsunuz?
Afgan mülteci çocukların yeteneklerini ortaya çıkartmak ve mültecilik hayatında bir şeyler yapmaya teşvik etmesine katkı sağlamak ana amacımızdır. Yaratıcılığı teşvik etme ve sanatsal deneyimlerin paylaşılması, çocukların toplumdaki değeri, çocukların sosyal etkinliklere katılımı ve mülteci çocukların kendi dillerini koruyabilmeleri konularında derginin olumlu bir etkiye sahip olacağını düşünüyoruz.
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.