Özgökçe’den Ahıska Türkleri ve Suriyeli mültecilerle ilgili soru önergesi

HDP Van milletvekili Bedia Özgökçe, 413 Ahıska Türkünün Erzincan’da TOKİ konutlarına yerleştirilmesi ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için 30 milyar dolar harcandığına ilişkin beyanlarıyla ilgili soru önergesi verdi.

HDP Van milletvekili Bedia Özgökçe’nin Göç İdaresi Genel Müdürlüğü web sitesinde yer alan haber üzerine İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde; Ahıska Türklerinin Türkiye’ye getirilme nedenleri, giderlerinin hangi bütçeden karşılanacağı, Ahıska Türklerine TOKİ konutlarının verilmesi bu duruma karşın derme çatma mekanlarda yaşayan mültecilere TOKİ konutlarının tesis edilmemesi ve bu ayrımın nedeni hakkında bilgi istendi.

Özgökçe’nin Suriyeli mültecilere ilişkin başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ise kamplarda yaşayan Suriyeli mülteciler için 10 milyar dolar ve şehirlerde yaşayan Suriyeli mülteciler için 20 milyar dolar harcandığına ilişkin beyanlarla ilgili harcamaların mali kaynağı, dağılımı ve hangi hizmetler için kullanıldığına ilişkin çeşitli sorular yöneltildi.

Öte yandan Anadolu Ajansında yer alan habere göre Özgökçe’nin soru önergesine konu olan 413 Ahıska Türkü dışında da Türkiye’ye yerleştirmelerin yapıldığı ve bu yerleştirmelerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı çerçevesinde hükümet tarafından itinayla yürütüldüğü belirtilmektedir. Ajans Ahıska web sitesinde yer alan haber de ise Erzincan Valisi Süleyman Kahraman’ın Ahıska Türkleriyle ilgili şu sözlerine yer verilmektedir:

“Toplamda 580 aile olmak üzere yaklaşık 3 bin Ahıskalı kardeşimiz ilimize yerleştirilecektir. 3 bin kardeşimiz değil 300 bin kardeşimiz de olsa, 3 milyon da olsa biz Ahıskalı kardeşlerimizi her zaman bağrımıza basacağız. Çünkü bu millet ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti bunu yapacak güç ve kudrete sahiptir. Bundan sonra bizim görevimiz size iyi yaşam koşulları sunup, sizin evlerinize gelip misafiriniz olmak”.

Erzincan’a yerleştirilen Ahıska Türklerinden Bahadır Ruştiev ise gördükleri ilgiden duyduğu memnuniyetini şöyle dile getirmektedir:

“Allah razı olsun öncelikle Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan. Çok memnunuz eve geldik her şeyimiz hazır. Günlük yemeğimiz geliyor, çay yapıp evde içiyoruz. Televizyon, çocuk odası… Çocuklarımın hepsinin odası var, her şey güzel. Biz çok memnunuz asıl vatanımıza biz şimdi geldik. Biz buraya geldik gözümüz açık gitmeyecek, artık buralıyız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da kabul edilen Ahıska Türklerinin yerleştirildiği TOKİ konutlarında mobilyadan, ev aletlerine, mutfak eşyalarına kadar tüm ihtiyaçlarının karşılandığı ve Ahıska Türklerinin sorunlarıyla ilgili Erzincan ili mülki amirlerinin toplantılar gerçekleştirdiği de basına yansımaktadır.

Multeci.net

Read Previous

Kadın mülteci olmak ne anlama gelir?

Read Next

“Türkiye, mültecileri bir silah olarak kullanıyor” Suriyeli bir mülteciyle röportaj