20 Haziran Dünya Mülteciler Günü!

Dünyada pek çok insan kötü kaderinin kurbanı olup ana vatanını mecburen terk ederek aşina olmadığı topraklarda, hiç düşünmediği bir hayatı sürdürmeyi tecrübe eder.

Birçok Afganistanlı da 40 senelik savaşın çirkin yüzü ve güvensizlik sebebiyle ülkesinden kaçıyor. Bu yolun sonu genellikle güvenli ve huzur dolu bir sahil değil büyük bir trajedi oluyor. Bazen, mültecilerle dolu gemiler denize batar, bazen kapalı konteynerlerde ölürler. Bazen insan kaçakçılarının tuzağına düşerler, bazen mülteci kamplarında intihar ederler. Bunun gibi olaylar sık sık meydana geliyor. Var olan ama kimsenin görmek istemediği şey; mültecilerin ölümle mücadele gerçeğidir.

Yaklaşık 108 bin kişiden oluşan ve Türkiye’deki en büyük mülteci gruplarından biri olan Afganistanlılar, birçok sorunla karşı karşıyadır. Mültecilerin dosyaları hususunda BMMYK’nın mutlak ihmali ve sığınmacılar için uygun koşullar oluşturmaması, defalarca geri dönüşü olmayan felaketlere sebep oldu. Zira, binlerce Afganistanlı mülteci bu ülkede yalnızlığa terk edildi. Mültecilerin çalışma izini yok. Bu durumda mülteciler hayatlarını sürdürebilmek için, mecburen yardım kuruluşlarına başvurmakta,  yalvarıp dilencilik yapmakta. Şunu bilmeliyiz ki yoksunluk insanı hırsız yapar.

Dünya Mülteciler Gününü sembolik bir gün olarak düşünüyorum. Yılda bir kere gelip hızlıca geçer ama mültecilerin hayatında her hangi bir değişiklik olmaz. Ateş düştüğü yeri yakar derler. Bence göç savaş gibidir; gerekli, heyecan dolu, öngörülemeyen ve kazanınca onur verici. Göç aynen savaştır çünkü ateşkesten sonra anlarız ki çatısız evler, mezarsız cenazeler, eli kolu olmayan çocuklar o kadar da muhteşem bir şey değil.

Hiç kimse kendi isteğiyle ve zevkle mülteci olmak istemez, kimliksiz ve niteliksiz yaşamak istemez. Umarım bir gün mülteciler de diğer insanlar gibi hayatını yaşar; gizli gizli yaşamaktansa toplum içinde huzur dolu ve mutlu yaşar. İnanıyorum ki mülteciler yoksunluktan çıkıp zengin ve topluma katkı sağlayan birileri olarak kendileri ve çevreleri için onurlu bir hayat kuracaklar.

 

 

Read Previous

Van milletvekili Ertan’dan “Müge Anlı ile Tatlı Sert” hakkında soru önergesi

Read Next

Hepimiz mülteci olabiliriz!