Van milletvekili Ertan’dan “Müge Anlı ile Tatlı Sert” hakkında soru önergesi

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, bir televizyon kanalında canlı olarak yayınlanan “Müge Anlı ile Tatlı Sert” adlı programa bağlanan bir göçmen kaçakçısının söyledikleriyle ilgili soru önergesi verdi.

Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, göçmen kaçakçısının “AB görüşmeleri nedeniyle geçişler kapalı olsa da bundan önce Devletin geçişlere müsaade ettiği” gibi ifadelerinin ihbar olarak değerlendirilip değerlendirilmediği, söz konusu ifadelerin suçluyu övme niteliği taşımasından kaynaklı TCK kapsamında soruşturmaya tabi tutulup tutulmadığı ve konuyla ilgili ne tür tedbirlerin alındığı soruldu.

Soru önergesinin tam metni şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali Yıldırım tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Bedia ÖZGÖKÇE ERTAN

Van Milletvekili

Türkiye, yıllardır sığınmacıların Avrupa’ya geçişi için önemli bir bağlantı noktası olmuştur. Suriye’deki savaşla birlikte Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçmeye çalışan düzensiz göçmenlerin sayısı artmıştır. Denetimsiz, düşük maliyetli ve kısa mesafeliolması nedeniyle Ege Denizi, Türkiye üzerinden düzensiz yollarla Avrupa’ya geçmek isteyenlerin öncelikli tercihlerinden biri olmuştur. Savaştan kaçmak ve daha iyi bir yaşam sürmek istedikleri için ölümü göze alması, Türkiye’deki bazı çevreler için rant kapısı haline gelmiştir. Denetimsizliği fırsat bilen göçmen kaçakçıları, çok sayıda kişinin güvenliksiz bir şekilde denize açılıp boğularak ölmesine önayak olmuştur.

Son dönemde Avrupa Birliği ile yürütülen görüşmeler nedeniyle geçişler ve dolayısıyla da ölümler azalmış olsa da, hala bazı rotalarda devam ettiği bilinmektedir. 3 Haziran 2016 tarihinde yayımlanan bir televizyon programı, özellikle İzmir’den düzensiz yollarla Avrupa’ya geçişlerin denetimden nasıl yoksun olduğunu Türkiye kamuoyuna adeta ilan etmiştir. ‘Müge Anlı ile Tatlı Sert’ adlı programda canlı yayına bağlanan bir göçmen kaçakçısı Basmane, Çeşme ve Kuşadası’nın göçmen kaçakçılığının yoğun olarak yapıldığı bölgeler olduğunu, son dönemde AB görüşmeleri nedeniyle geçişler kapalı olsa da bundan önce Devletin geçişlere müsaade ettiğini ifade etmiştir. Yani, göçmen kaçakçılığı Türkiye yasaları kapsamında bir suç olduğuna göre daha önce buna göz yuman kamu kurum ve kuruluşları bu suça ortak olmuştur. Söz konusu TV programının kayıtları izlendiğinde, yayına bağlanan kişinin bütün sözlerinin ‘ihbar’ ve ‘itiraf’ niteliğinde olduğu anlaşılacaktır. Ayrıca, TV programının sunucusu Müge Anlı’nın sözleri de Türk Ceza Kanunu’na göre ‘suçu ve suçluyu övme’ kapsamına girmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Mart 2016’ya kadar, son beş yılda Türkiye’den Avrupa’ya geçmek isterken yakalanan düzensiz göçmen sayısı kaçtır?
  2. Mart 2016’ya kadar, son beş yılda düzensiz yollarla Türkiye’den Avrupa’ya geçmek isterken hayatını kaybeden göçmenlerin sayısı kaçtır?
  3. Mart 2016’dan itibaren Türkiye’den Avrupa’ya düzensiz yollarla geçmeye çalışan kaç göçmen yakalanmıştır?
  4. Mart 2016’dan itibaren Türkiye’den Avrupa’ya düzensiz yollarla geçmeye çalışırkenkaç göçmen hayatını kaybetmiştir?
  5. TV programında göçmen kaçakçılığının yoğun olarak yapıldığı ifade edilen Basmane, Çeşme ve Kuşadası’na yönelik hangi önlemler alınmıştır?
  6. TV programına bağlanan kişi ile bağlantıları tespit edilmiş midir? Bu kişi hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapıldıysa, ne aşamadadır?
  7. Yayına bağlanan göçmen kaçakçısının ‘devletimiz geçişlere müsaade ediyor’ sözlerinden hareketle, Ege Denizine kıyısı olan il ve ilçelerdeki kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik denetimler başlamış mıdır? Başladıysa, ne aşamadadır? Herhangi bir işlem yapılmadıysa bunun nedeni nedir?
  8. Yayına bağlanan göçmen kaçakçısına yönelik söz ve davranışları nedeniyle TV programının sunucusu Müge Anlı için Türk Ceza Kanunu’nun 215. Maddesi uyarınca soruşturma başlatılmış mıdır?

Read Previous

Fillippo Grandi’ye açık mektup: Afganistanlı mültecilere yönelik ayrımcılığa son verin

Read Next

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü!