Dönüşü Olmayan Yolculuk erişime açıldı

Dönüşü Olmayan Yolculuk Son Durak Frankfurt Havaalanı adlı Güçlü Yaman’ın imzasını taşıyan kısa film Youtube üzerinden erişime açıldı. Yaman’ın hesabından erişime açılan 2010 yapımı kısa film, Almanya’ya sığınan Sudan’lı Amir Ageeb’in başından geçenleri konu alıyor.

Almanya’da Afrikalı bir sığınmacı

Amir (Aamir) Ageeb, Sudan’da devam eden iç savaş nedeniyle Almanya’ya geldiğinde takvimler 1994 yılını gösteriyordu. 1999 yılına kadar Almanya’da yaşayan Amir’in hayatı, ceketini kaybetmesi sonrasında korkunç bir hal alır. Ceketini kaybettiği için polis merkezine yardım için başvuran Ageeb, birçok suç işlediği iddiasıyla hapse atılır. Aniden hayatı değişen, hapse giren Ageeb hakkında Sudan’a sınır dışı edilme kararı verilmesi hayatını çıkmaza sürükler. 

Ageeb’in, Sudan’a geri gönderilmesi durumunda hayati tehlikesi olacağını belirtmesine, avukatına ulaşmaya çalışmasına karşın çabaları sonuçsuz kalır. Bütün uğraşlarına rağmen insan onurunu hiçe sayan uygulamalarla havaalanına götürülen Ageeb, sonrasında 3 Alman sınır güvenliği görevlisi nezaretinde Sudan uçağına bindirilir.

Nefes Alamıyorum

Bugünlerde Amerika’da dizginlenemeyen bir isyanı tetikleyen George Floyd’un, son sözü ‘Nefes Alamıyorum’ olur. Bütün karşı koymalarına rağmen ölüm tehlikesi yaşayacağını düşündüğü ülkesine zoraki bir biçimde 3 görevli nezaretinde kafasında kask, elleri, kolları bağlı şekilde götürülmeye çalışılırken son bir umut direnen, yardım isteyen Ageeb, 3 görevli tarafından nefessiz bırakılırken ‘Nefes Alamıyorum’ diye seslenir. Hayati tehlikesi olduğu için Sudan’a gitmemek için direnen Ageeb’in cansız bedeni Almanya’ya geri getirilir.

Yaşanan olayın yargıya taşınmasıyla mahkeme, Amir’in ölümüne sebep olan 3 görevliye 9 ay hapis cezası ve görevlilerin Amir’in ailesine 2 bin Euro ödemesine karar verir.

Kanıtlanamayan Suçlamalar

Ceketini kaybettiği için polisten yardım isteyen Ageeb’in, hapse atılmasına ve sonrasında Sudan’a zorla geri gönderilmeye çalışılmasına neden olan suçlamalardan sadece bir tanesinin Ageeb tarafından yapıldığı belirlenir. Diğer suçlamalardan hiçbirinin Ageeb tarafından tarafından gerçekleştirildiği kanıtlanmaz.

Birçok festivalden ödülle dönen Geri Dönüşü Olmayan Yolculuk adlı kısa filmi aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.

Multeci.net / S.A

Read Previous

Mülteci işçiler yazdı: Tercih şansı bırakmadılar, direkt açlığı reva gördüler

Read Next

“Lütuf değil Hak, Keyfi Gelen Değil Zorla Yerinden Edilen”