Afganistan, 1975 yılından beri ülke içerisinde ve başka ülkere yaşanan yoğun göç hareketine sahne olma özelliğiyle dikkat çekiyor. 2019 yılı sonu itibariyle ülke içerisinde 2.6 milyon kişinin göç etmek zorunda kalması ve 2.7 milyon kişinin…
Mültecilik olgusu, tarihsel olarak tüm toplumlarda yaşanmakla birlikte şekli ve uygulamalarına ilişkin birtakım farklılıklar içermiştir. Örneğin ilkçağda krallar ve yönetenler tarafından iltica bir lütuf olarak kendi ülkesine sığınanlara yönelik olarak sunulurken, zamanla bir hak haline…
Afganistan, 1975 yılından beri ülke içerisinde ve başka ülkere yaşanan yoğun göç hareketine sahne olma özelliğiyle dikkat çekiyor. 2019 yılı sonu itibariyle ülke içerisinde 2.6 milyon kişinin göç etmek zorunda kalması ve 2.7 milyon kişinin…
Hayatımızı ciddi biçimde etkileyen, yapacağımız çalışmalar için yeni çözümler geliştirmemize neden olan koronavirüs salgını etkisini sürdürüyor. Salgın, 20 Haziran Dünya Mülteci Günü dolayısıyla gerçekleştirilen etkinliklere de damgasını vurdu. Dünya Mülteci Günü dolayısıyla genellikle bir arada…
Mültecilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek, mültecilerle dayanışmayı desteklemek amacıyla her yıl çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği 20 Haziran Dünya Mülteci Günü yaklaşırken, bu özel gün dolayısıyla yapılacak bazı etkinlikler netleşmeye başladı. Koronavirüs salgını nedeniyle elektronik ortamda gerçekleştirilecek…
20 Haziran 2020 Dünya Mülteci Günü dolayısıyla Mültecilerle Dayanışma Derneği (Multeci-Der) hak temelli olmayan kimi ifadelere dikkat çekmek amacıyla bir çalışma gerçekleştirdi. İltica ve göç alanında kullanıla gelen yanlış ifadelere ve beraberinde doğru ifadelere yer…
Dönüşü Olmayan Yolculuk Son Durak Frankfurt Havaalanı adlı Güçlü Yaman’ın imzasını taşıyan kısa film Youtube üzerinden erişime açıldı. Yaman’ın hesabından erişime açılan 2010 yapımı kısa film, Almanya’ya sığınan Sudan’lı Amir Ageeb’in başından geçenleri konu alıyor.…
Mülteci işçiler koronavirüs salgını sürecinde yaşadıklarını Evrensel‘e yazdı. Favaz – Suriyeli mülteciİzmir Ben Suriyeli bir tekstil işçisiyim. Koronavirüs salgını öncesinde Basmane’de bir tekstil atölyesinde çalışıyordum. Çalıştığım atölye keten pantolon üretiyordu ve ben makineciydim. Yaklaşık 2…
Zorlu bir süreç olan sığınma hakkında en az söz sahibi olan kişiler sığınmacılardır. Alanda çalışan akademisyenler, sivil toplum örgütleri, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği vs. çeşitli vesileyle bu konuyla ilgili fikirlerini beyan etmektedir. Sığınmacıların söz sahibi olmamalarından ötürü söylenen birçok şeyin eksik kaldığını söylemek haksızlık olmayacaktır. Sığınma sürecinin zorluklarını öğrenmek ve mevcut uygulamaların olumsuz yönlerini...
Salih Efe Kimdir? 1972 Diyarbakır doğumlu olan Salih Efe, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimini Diyarbakır da tamamladıktan sonra 1989 93 yılları arasında Marmara Üniversitesinde hukuk eğitimini tamamladı. 1994 de İngiltere de İngilizce dil eğitimi aldıktan sonra 1995 98 yılları arasında Kanada Montreal da bulunan Concordia Üniversitesinde Siyaset Bilimleri eğitimini derece ile bitirdi.2005 2007 yılları arasında...