Mültecilik olgusu, tarihsel olarak tüm toplumlarda yaşanmakla birlikte şekli ve uygulamalarına ilişkin birtakım farklılıklar içermiştir. Örneğin ilkçağda krallar ve yönetenler tarafından iltica bir lütuf olarak kendi ülkesine sığınanlara yönelik olarak sunulurken, zamanla bir hak haline…
İnsan Haklarını İzleme Örgütüne göre Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin ellinci kuruluş yıldönümünün geri bırakıldığı günümüzde, mülteci korumasındaki bazı iyileşmelere karşın, hükümetlerin mülteci ve sığınmacılara karşı tutumları, yerel politik kaygıların etkisiyle ilgisizlik, aldırmazlık ve düşmanlık…
Zorlu bir süreç olan sığınma hakkında en az söz sahibi olan kişiler sığınmacılardır. Alanda çalışan akademisyenler, sivil toplum örgütleri, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği vs. çeşitli vesileyle bu konuyla ilgili fikirlerini beyan etmektedir. Sığınmacıların söz…
Türkiye’de yürürlükte olan 1994 İltica Yönetmeliği’ne göre Avrupa ülkeleri dışından Türkiye’ye gelenler sığınmacı olarak kabul edilmekte ve kalıcı olarak yerleşememekte ve üçüncü bir ülkeye gitmeyi beklemektedirler. Türkiye daha çok bu gruplara ev sahipliği yapan bir…
Sığınmacı ve mülteciler ülkelerinden kaçış süreçlerinde ve sığındıkları ülkelerde pek çok kayıplar yaşamaktadırlar. İlk olarak dünyanın güvenli bir yer olduğuna dair inançları sarsılır. Bunun yanı sıra köken ülkelerindeki statü, ilişki ve kaynaklarını yitirmek durumunda kalırlar.…
İspanya, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, Çekya ve Türkiye’de göç alanında uzman paydaşların yer aldığı Ortak…
Hayatımızın akışı beklemediğimiz bir zamanda ve hiç hesapta olmayan bir sebep yüzünden aniden değişiverdi. Dünyayı sarsan bu değişim ne bir ihtilal ne bir savaşla oldu. Zaten egemenlik uğruna her yolu mubah gören insan kaynaklı hiçbir…
İspanya, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, Çekya ve Türkiye’de göç alanında uzman paydaşların yer aldığı Ortak Mülteci Stratejileri ( Common Refugees Strategies…
Mültecilik olgusu, tarihsel olarak tüm toplumlarda yaşanmakla birlikte şekli ve uygulamalarına ilişkin birtakım farklılıklar içermiştir. Örneğin ilkçağda krallar ve yönetenler…
28 Şubat tarihinden beri Edirne Pazarkule Sınır Kapısı ve Meriç Nehri kıyıları, Türkiye’deki sığınmacıların Yunanistan sınırını geçerek başta Almanya olmak üzere gelişmiş Avrupa ülkelerine ulaşma çabasına tanıklık ediyor. Peki bu motivasyon nereden geliyor? Sığınmacılar Pazarkule…
Henüz Türkiye’de genel kamuoyu açısından ciddi anlamda bir farkındalık oluşmamış ise de bir süredir iltica hukuk sürecimizin çok önemli bir…
Zorlu bir süreç olan sığınma hakkında en az söz sahibi olan kişiler sığınmacılardır. Alanda çalışan akademisyenler, sivil toplum örgütleri, Birleşmiş…